САЩ започнаха втория етап от обучението на украинската армия

САЩ пристъпиха към втория етап от подготовката на въоръжените сили на Украйна, в хода на който се планира да бъдат обучени и оборудвани шест батальона от сухопътните войски, включително и един от спецназа. Това съобщи пред журналисти в понеделник официалният представител на министерството на отбраната на САЩ капитан Джеф Дейвис, предаде ТАСС.

„Това е част от усилията ни по оказване на помощ на Украйна в осъществяването на дългосрочна военна реформа и повишаване на професионализма на нейните военнослужещи, които трябва да й помогнат в укрепването на вътрешните й отбранителни способности“, заяви представителят на Пентагона.

Той припомни, че през последните две години Вашингтон е предоставил военна помощ на Киев в размер над 265 млн. долара.

Подготовката на украинските военни ще се осъществява по американската програма Fearless Guardian, започната през 2014 г. По време на първия етап САЩ помогнаха в обучаването и оборудването на подразделенията на Националната гвардия, влизащи в системата на МВР, а сега ще подготвят и армейски батальони.

С украинските военни предстои да работят 300 военни инструктори от 173-та въздушно-десантна бригада от сухопътните войски на САЩ, разположена в Италия.