САЩ доставят на Украйна забранено оръжие

САЩ доставят оръжие на Украйна въпреки многобройните заявления на официален Вашингтон. За това свидетелства новият разсекретен документ на Държавния департамент, според който Щатите вече са предали на Киев най-малко 52 едрокалибрени снайперски пушки, както и боеприпаси, заглушители и ремонтни комплекти към тях. Това оръжие от така наречения „антиматериален клас“ е способно да поврежда или унищожава дори лека бронирана техника. При това, изтичането на информация разкрива не само съдържанието на „пратките“, но и схемата за доставка.

Сайтът Segodnia.ru публикува документ, от който следва, че САЩ ще доставят на Украйна 52 заглушителя и 15 ремонтни комплекта за едрокалибрените снайперски пушки Barrett M107 – модернизирана версия на M82. В точка 14 в документа като краен получател е отбелязана Националната гвардия към министерството на вътрешните работи на Украйна.

„Американските инструктори вече работят в редиците на ВСУ и Националната гвардия. И там на тях им е поставена задача – да подготвят около хиляда бойци. Вероятно тези 52 снайперски пушки са предназначени за войници вече преминалите курсовете, които в момента провеждат американските инструктори“, поясни директорът на Центъра на стратегическа конюнктура, кандидат на историческите науки, военният експерт Иван Коновалов.

Цената на всичко това е само половин милион долара. Но тук е важно, че изходната документация с визата на Държавния департамент разкрива цялата схема на доставка. Производителят е компанията Barrett Firearms Manufacturing, износител е AMI Global Security. Износът от територията на САЩ се осъществява през летище JFK в Ню Йорк или през Портланд, щата Орегон. По-нататък следва посредникът. В тази сделка ролята на такъв играе българската компания „Балкомерс“, регистрирана в гр. София. Най-вероятно, тя е включена в схемата, само за да прикрие следите. Достатъчно доставя Америка на съюзниците си в НАТО и никой не би обърнал внимание на още един контейнер. Ето че от България за Украйна заглушителите могат да бъдат транспортирани като авточасти.

„Що се отнася до използването на България като транзитна страна, мога да ви кажа, че в продължение на поне 20 години територията на България се е използвала за различни оръжейни сделки, в които е било необходимо да се прикрие нещо. И днес е напълно очевидно, че тази схема се използва за това, през българския транзит, с български транспорт да се осъществява износът на оръжие непосредствено от територията на САЩ през България в Украйна“,  разказа военният експерт, главен редактор на сп. „Национална отбрана“ Игор Коротченко.

В България естествено, не всички одобряват това. Лидерът на националистическата партия „Атака“ Волен Сидеров в една от местните телевизии публикува видеозапис, на който се вижда как камиони превозват автомобили УАЗ с украинско знаме на стъклата.

А снайперските пушки Barrett трудно могат да бъдат отнесени към отбранителното оръжие. Калибърът е 12,7 мм, стрелковият обхват – 1800 м. Основното предназначение на снайпера е, за разлика от обикновеното снайперско оръжие, борба с небронирана или леко бронирана техника, повреждане на антените на радиолокаторите на противника, взривяване на мини и боеприпаси от безопасно разстояние. Използването на М107 на фронтовата линия в Донбас е способно да нанесе сериозни поражения в живата сила на опълченците и да доведе до нови жертви сред мирното население. Затова доставянето на такъв тип оръжие очевидно е в нарушение на Минските споразумения.

По-рано бяха открити от опълченците и натовски пушки М16 в района на летището в Донецк. Оказва се, че доставките на оръжие са започнали преди поне няколко месеца. Но Вашингтон както и преди продължава да твърди, че не възнамерява да доставя на Украйна нападателно оръжие, тъй като конфликтът в Донбас трябва да бъде разрешен по дипломатически път. Това заяви на 8 юни прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест по време на срещата на върха на Г-7 в Бавария. А  по-рано Вашингтон упорито отричаше участието си в организирането на държавния преврат в Украйна.