САЩ: Възможно е украинците да не бягат в Русия, може просто „да са били на гости на баба си“

Представителят на Държавния департамент на САЩ Мари Харф във вторник отново изрази съмненията си относно точността на доклада на Управлението на Върховния комисар на ООН по делата на бежанците (УВКБ) за украинските бежанци в Русия, съобщи РИА Новости.

По данни на УВКБ на ООН, 110 хиляди украински граждани са потърсили убежище в Русия.

„В изявленията на УВКБ на ООН не бе указано, че 110 хил. украински бежанци са избягали от Украйна в Русия. Там се казва, че това е броят на хората, които са преминали границата в някакъв момент. Може да се окаже, че са ходили на гости при баба си и се връщат обратно“, заяви Харф. „Едва 9,6 хил.  души са подали искания за временно убежище в Русия“, допълни още тя.

По-рано от Държавния департамент заявиха, че нямат потвърждение за наличието на такова значително количество бежанци от Украйна.

САЩ се съмняват в цифрите, предоставени от ООН, защото те в голяма степен се основават на данни, получении от руските власти, които „меко казано, не са най-точният източник“, поясни Харф. „Ние не подлагаме под съмнение репутацията на УВКБ на ООН“, допълни още представителят на Държавния департамент.

Във всеки случай, уточни още Харф, САЩ обвинява опълченците в югоизточните части на Украйна, а не украинските власти за наличието на такова количество бежанци. „Там нямаше никаква хуманитарна ситуация, докато сепаратистите не започнаха да убиват хора“, заяви още Харф.