Санкциите родили нова промишлена революция в Русия

Русия се готви за отговор на въведените от американското Министерство на финансите санкции срещу редица нейни граждани и компании и на одобрения от Сената законопрлоекта за разширяването на санкциите, предаде Нюз.Ру.

Този отговор ще се основава върху принципа на взаимността, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Такъв бил опитът от предишните години.

Все още не е ясно какви ще бъдат „огледалните действия“ на Москва. И те едва ли ще бъдат предприети преди срещата между президентите Владимир Путин и Доналрд Тръмп на 7 и 8 юли в Хамбург.

Засега в Русия многобройни чиновници обмислят ответните действия под надслова „Нашият отговор на Чембърлейн Тръмп“.

Просто името на Доналд Тръмп ще замени това на някогашния британски външен министър (1924-1929) Джоузеф Остин Чембърлейн в съветски лозунг от 1927 г. Тогава Чембърлейн предупреждава с официално писмо СССР да прекрати военната и политическата помощ за Гоминдана – комунистическото правителство в Китай. Още на другия ден във в. „Правда“ се появява лозунгът „Нашият отговор на Чембърлейн“. Москва отказва да изпълни искането на Лондон и в резултат двете страни скъсват дипломатическите си отношения. А Чембърлейн се превръща в обект на подигравки чрез съветски карикатури, плакати и фейлетони.

Една от карикатурите, показващи съветския отговор на Чембърлейн.

Освен това чиновниците обсъждат как да обяснят колко положителни за руската икономика всъщност са се оказали западните санкции. Миналата седмица в годишната си пряка линия Путин обяви, че страната е изгубила „само“ 52-54 милиарда долара, но за сметка на това е получила мощен тласък за развитието на своята промишленост.

Днес руският вицепремиер Дмитрий Рогозин дори обяви, че санкциите са предизвикали нова промишлена революция в Русия. И те можели да бъдат сравнени с неуспешната интервенция на Антантата срещу Съветска Русия през 1918 г.

„Би ми се искало да благодаря още веднъж на авторите на санкциите, нещо като Антанта със своята санкционна интервенция… Лозунгът „Произвеждай в Русия“ днес е нашето знаме в борбата за нова промишлена революция“, каза той на форума „Технопром-2017“ в Новосибирск.

Според него в тези условия реиндустриализацията и заместването на вноса за Русия са безалтернативни.

Един от вариантите за ответни мерки е предложението Русия да се откаже от закупуването на американски автомобили в полза на техни аналози от Европа, Япония и Южна Корея, съобщава Нюз.Ру. Тази идея съществува още от първите западни санкции, наложени през 2014 г. Един от отговорите на Москва може да бъде засилването на сътрудничеството с Китай в авиокосмическата сфера.

Възможно е също така Русия да предприеме и някои „асиметрични“ санкции като спирането на доставката на молибден и алуминий, които американците използват за производството на самолети „Боинг“. От друга страна обаче едва ли Русия ще реже клона, на който седи, за да се лиши от това, което й носи печалби, смята политологът Андрей Сидоров.

Същевременно Русия може да изготви и свой черен списък. В него могат да бъдат включени предимно представители на американския елит, обладани от особена русофобия, изтъква Франц Клинцевич – първи зам.-шеф на Комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията.

Изтчник: Клуб Z