Санкциите на САЩ срещу Русия – следствие от конкурентната борба с Европа

Руският президент Владимир Путин изрази надежда, че след регулиране на ситуацията в Украйна,атношенията мужду Москва и Вашингтон ще се нормализират. Това заяви руският държавен глава по време на Петербургския международен икономически форум, предаде ИТАР-ТАСС.

„Аз съм оптимист и не губя надежда, че ситуацията в Украйна ще се успокои, и ние ще намерим сили да нормализираме отношенията си“, заяви Путин.

Руският президент подчерта също, че се надява на здрав разум от страна на западните партньори на Украйна, в това число и САЩ, които ще я подтикнат за продължаване на сътрудничеството с Русия. Путин отбеляза, че Москва и Вашингтон имат „много допирни точки“, като заяви, че Русия няма намерение да се изолира в отношенията със САЩ.

Путин коментира и предложенията от страна на САЩ за въвеждане на нови санкции срещу Русия, като изрази мнение, че вероятно по такъв начин Вашингтон разчита да получи конкурентни предимства в бизнеса с Европа.

Той напомни, че стокооборотът между Русия и САЩ е едва $28 милиарда, докато между Русия и Европа е $440 милиарда. Според него, западните санкции заради Украйна се свеждат към наказание на хора от личното му обкръжение. Въпреки че отговорността на украинската криза лежи до голяма степен върху САЩ и Европа. Владимир Путин изтъкна, че антируските санкции не оказаха системно негативно влияние върху руската икономика.