Само 41% от жителите на Крим искали присъединяване към Русия

Към 10 март в Украйна няма нито един регион, в който мнозинството от населението да иска да се присъедини към Руската Федерация, и само 41% от жителите на Крим искат автономната република да влезе в състава на Русия. За това свидетелстват резултатите от социологическо проучване, проведено от фондация „Демократични инициативи“, съобщи НБН (Независимое бюро новостей).

„Днес в нито един от регионите няма и 50% от населението, които биха искали Крим да се присъедини към Русия. Дори в самия Крим такива са само около 41%“, заяви на пресконференция днес социологът Ирина Бекешкина.

По думите й, в цяла Украйна онези, които „биха искали обединение на Украйна и Русия“ са 12%.

“Това е малцинство. Най-много такива хора има в Крим. Там 41% биха искали да живеят в пределите на Русия. И освен това…в Крим желанието за обединение с Русия възниква след 50 години“, коментира Бекешкина.

Припомняме, че Върховният съвет на Автономна република Крим гласува за провеждане на референдум за статута на автономията, което да стане на 16 март, а парламентът на републиката на свое извънредно заседание се обърна към руския президент Путин с въпроса готова ли е Русия да приеме Автономна република Крим в своя състав.

В Крим бюлетините за референдума вече са отпечатани, а териториалните комисии днес започнаха работа. Ръководството на автономията планира да похарчи около 2 милиона долара за провеждането на допитването за присъединяването на републиката към Русия. На свой ред правителството на Украйна е готова да предостави на Крим още повече права и пълномощия, уточнява НБН.