Само за 1 година европейските земеделци са изгубили €2,2 млрд. заради санкциите срещу Русия

Между април 2015 и март 2016 г. Европа изнесе за Русия земеделска продукция на стойност 5,5 милиарда евро – това е спад с 29% спрямо същия период за предходната година, което значи, че европейските фермери са изгубили 2,2 милиарда само за една година, пише Sputnik, цитиран от fbr.bg.

В доклад, публикуван през 2015 г., Европейският парламент предупреди, че забраната върху износа на храна за Русия може да остави 130 000 граждани на ЕС без работа.

Въпреки че най-пострадалите от забраната сектори успяха да намерят алтернативни пазари в Европа и извън нея, местните фермери все още искат антируските санкции да бъдат отменени. Москва вече удължи своето ембарго върху хранителни стоки до август 2016 г. и може да го удължи още.

След като изгубиха руските пазари европейските производители започнаха да търсят алтернативни клиенти. Полша, световният номер едно по производство на ябълки, започна да продава продукцията си на други страни от ЕС.

По-големите количества веднага сринаха цените. Европейските производители на мляко и свинско също усетиха свиването на пазарите и спада в цените.

Русия остава 15-ият най-голям купувач на португалска земеделска продукция, най-вече защото португалското вино и маслини не са в санкционния списък.

Въпреки това миналогодишният износ за Русия (с изключение на фабричните храни) намаля с 18 милиона евро – 23% спад спрямо 2014 г., пише „Публико“.

САЩ, ЕС и други техни партньори поетапно наложиха санкции, насочени срещу ключови сектори на руската икономика, както и определен брой индивидуални санкции. Официалната причина бе анексирането на полуостров Крим от страна на Русия и намесата на Кремъл в конфликта между Киев и независимите сили в Източна Украйна.

Русия няколкократно протестира, като предупреди, че санкциите на Запада срещу нея са контрапродуктивни.

В отговор на ограниченията Москва наложи ембарго върху някои продукти, произвеждани в страни, които наложиха санкции срещу Русия.

На съвещание в петък лидерите на страните от Г7 решиха да удължат ограниченията срещу Русия.

Бе отбелязано също, че санкциите ще останат в сила, докато Русия не изпълни задълженията си по Минските споразумения за Украйна. Все пак представителите на страните от Г7 заявиха, че поддържането на постоянен диалог с Русия е от ключова важност за мирното разрешаване на кризата.