Само за седмица Русия приюти 20 хил. нежелаещи да воюват украинци

Само през последните два дни в руския град Орел са пристигнали 68 украински граждани, нежелаещи да участват във войната в Донбас, съобщи агенция Regnum, позовавайки се на информация от миграционната служба в Орловска област.

Пристигналите украински граждани са предимно от Днепропетровска, Запорожка и Харковска област в Украйна. Те възнамеряват да отседнат при близки и роднини в Русия. По тази причина към момента не се наблюдава натовареност в пунктовете за временно настаняване на имигранти.

По-рано от пресслужбата на Федералната миграционна служба (ФСБ) на Русия съобщиха, че за една седмица броят на мъжете в донаборна възраст, пристигнали в страната от Украйна, се е увеличил с 20 хил. „На руска територия общо се намират около 2,5 млн. украински граждани, като от тях мъжете в донаборна възраст са 1 млн. 193 хил.“, съобщиха от ведомството.

В Украйна в момента е в разгара си четвърта поредна мобилизация, предизвикана от възобновяването на бойните действия в Донбас. На призив в украинската армия подлежат близо 100 хил. души на възраст до 60 години. Жените също могат да бъдат призовани в армията, но към момента те участват в сраженията на доброволчески начала.

Бягството на нежелаещите да воюват придоби невиждани мащаби. Хората масово бягат в съседни държави, в това число и в Русия, която специално заради това опрости процедурата и удължи срока за пребиваване в страната за бегълците.

В Украйна са мобилизирани едва 20 % от необходимото, съобщи украинският министър на отбраната Степан Полторак, като предложи да бъде въведено ограничение за напускане на страната за всички мъже на възраст от 18 до 60 години.

Най-много нежелаещи да воюват в Донбас има в Сумска, Харковска, Черкаска, Тернополска и Закарпатска област, съобщи представителят на Генералния щаб на украинската армия Владимир Талалай.

Повиквателната от военната комисия поставя украинците пред избор – струва ли си да жертват живота си за протежето на САЩ Порошенко, или по-добре да се спасят при роднини в братска Русия. Последните събития показват какъв е изборът на болшинството.