Само АТАКА против разширяването на НАТО в Черна гора

На 30 юни Народното събрание ратифицира Договора за присъединяване на Черна гора към НАТО. В присъствието на делегация от Подгорица, българските депутати подкрепиха разширяването на военния съюз. Само парламентарната група на АТАКА беше против.

„Уважаеми гости от Черна гора, уважаеми „ястреби“ от дясно, АТАКА няма да подкрепи тази точка, защото по митингите в България и Черна гора може да се чуе следния слоган: „НАТО – терористи и фашисти“, заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на АТАКА Десислав Чуколов.

От името на националистите той подчерта, че НАТО съществува в противовес на Варшавския договор. По думите му, който е чел история знае прекрасно, че уговорките между американската и съветската страна са били НАТО да не се разширява. „Че НАТО няма да завзема нови територии. Естествено тази уговорка не е спазена. През годините НАТО се разширяваше. И в този момент Черна гора избира евроатлантическата насоченост. Забравиха православните ценности, за сметка на евроатлантическите“, допълни Чуколов.

Той подчерта, че в Черна гора през изминалите месеци е имало всеки ден митинги срещу НАТО, но българските медии не отразиха нищо, защото им е забранено да се говори срещу алианса. „Когато говоря срещу НАТО, виждам „ястребите“ в пленарна зала как се възмущават. Но истината трябва да бъде казана. А тя е, че НАТО е една настъпателна организация, която се стяга за война“, каза още Чуколов.

По думите му редица опозиционни партии в Черна гора събраха повече от необходимите подписи за провеждане на референдум за членство в НАТО, но допитване до черногорския народ така и не се проведе.
„Черногорският народ не иска да бъде част на пакта. Те не бяха питани, а ние сега ще ратифицираме Черна гора да влезе в НАТО, посочи народният представител от АТАКА. Според него много хора в България, на Балканите и в цяла Европа са против тази организация.

„Последните дни се говори за Брекзит, за това как Великобритания изляза от ЕС. От създаването на АТАКА ние казваме „НАТО вън!“ И повярвайте ми, този глас ще продължи да се чува и тези гласове ще продължават да се чуват“, заключи Чуколов.

Припомняме, че по данни на последните анкети над половината от гражданите на Черна гора били „против“ НАТО. Това изглежда не се взе под внимание от българските депутати и всички без АТАКА гласуваха за присъединяването на Черна гора към военния съюз.