Самолет от ВВС на Украйна е летял заедно с малайзийския боинг

В момента на катастрофата на малайзийския боинг в небето над Украйна в непосредствена близост до него е летял самолет на военновъздушните сили на Украйна, вероятно Су-25. Това съобщиха от Министерството на отбраната на Руската федерация.

От там добавят, че отдалечеността на украинския самолет от лайнера на Малайзия е бил до 5 км., което е в рамките на параметрите на ракети „въздух – въздух“, с които са оборудвани подобни самолети.

„Фиксирано е местоположението на три граждански въздушни съда, в това число и самолетът Боинг 777

записан чрез намиране три пътнически самолети. В същото време са засечени и самолет на украинските ВВС, вероятно Су-25, на разстояние от 3 до 5 километра от боинга“, каза ръководителят на главното оперативно управление на ГЩ на ВС на Руската федерация генерал-лейтенант Андрей Картаполов.

„Защо военният самолет е летял в един коридор с гражданския боинг“, подчерта той. Той добавя, че ведомството разполага със спътникови снимки на отделните места, на които са разположени средствата за противовъздушна отбрана на украинската армия в югоизточната част на страната.

По думите му на 17 юли руските средства за контрол са засекли ЗРК „Бук“ в района на Зарощенское, разположен в Донецка област. Той каза още, че от момента, в който самолетът е започнал да пада, до момента на изчезването му от радарите са минали три минути.