Самолети на МИС на РФ евакуираха от Непал граждани на Русия и други страни

Два самолета на Министерството на извънредните ситуации (МИС) на Руската федерация излетяха от Катманду с руски граждани и граждани на други държави, решили да напуснат Непал след разрушителното земетресение.

По данни на руското посолство в Непал, на борда на двата Ил-76 са настанени 128 граждани на Русия, Казахстан, Таджикистан, Узбекистан, Латвия, Украйна и Израел. На борда на един от самолетите пътува и руската гражданка, която е със счупен крак след срутването на хотел в Катманду по време на земните трусове.

Двата самолета на МИС на Русия кацнали в Катманду в 3 ч. московско време и са доставили спасителен отряд, който да помогне в спасителната операция в Непал, както и за оказване на помощ на населението. Отрядът е съставен от около 100 спасители от „Центроспас“ и Център „Лидер“ към МИС на Русия.

След пристигането на спасителите били разтоварени петте доставени специални автомобила, необходимото високотехнологично оборудване и спасителната техника, в това число хидравлични аварийно-спасителни инструменти, уреди за издирване и мобилен диагностичен комплекс за оценка на устойчивостта на сградите, както и дистанционно пилотиран летателен апарат за провеждане на въздушно разузнаване в зоната на извънредната ситуация.

Освен това, в Катманду са доставени и над 2 тона хуманитарна помощ, необходима за първоначалното осигуряване на населението в зоната на бедствието – хранителни продукти и предмети от първа необходимост.

Скоро руските спасители ще се включат в издирвателно-спасителните операции в пострадалите райони на Непал.