В Самара откриха изложба, посветена на Руско-турската война

На 11 февруари 2019 година в Самарския епархиален музей беше открита изложба с репродукции на картини на известни руски художници, посветена на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война 1977/78 г. Това са картини, които разказват за съдбоносните събития, случили се преди повече от 140 години. След Съвета на Федерациите в Москва, Самара е първият руски град, който посрещна изложбата. След Самара тя ще бъде показана в Толиати, Орел и редица други градове на Русия.

Организатори на изложбата са Национално Движение Русофили и Община Казанлък. В Русия тя се провежда със съдействието на Обществото за развитие на руското историческо просвещение „Двуглав орел”.

Експозицията беше открита от митрополита на Самар и Толиати Сергий. Той подчерта нейното значение в днешните трудни условия като знак на почит към паметта на героичните руски войници, които дойдоха на помощ на православните си български братя.

Пред събралите се посетители се обърна и заместник-председателят на правителството на Самарска област Александър Фетисов. Той определи изложбата като особена ценност за Самара, тъй като никъде другаде не се пази така споменът за онези страници от историята на българо-руската дружба, за освобождението на България от 5 вековно османско иго, както на самарска земя.

Главният секретар на Национално Движение Русофили Кристина Иванова говори за „особената” война, която има непреходно значение както за българите, така и за руснаците. Напомни и за международния й отклик след битките на Шипка и при Плевен.

Към посетителите се обърна и заместник-изпълнителният директор на Обществото „Двуглав орел” Артур Атаев.