Саакашвили: Порошенко е шанс за Запада да се справи с Русия

Президентските избори в Украйна бяха проведени „в условията на необявена, но достатъчно активна война в източните региони на страната, инициирана от Русия с помощта на посредници“, утвърждава бившият грузински президент Михаил Саакашвили в статия за изданието The Wall Street Journal.

„Украинците избраха Петро Порошенко толкова организирано, със същото спокойствие и непреклонност, с които през февруари свалиха корумпирания режим на Виктор Янукович. Това бе най-добрият избор сред представените кандидати, предвид обстановката“, пише още Саакашвили.

„Лично аз познавам избрания президент Порошенко от края на 80-те, когато учихме заедно международни отношения в Киевския университет. Той беше блестящ студент и още тогава се занимаваше с бизнес. Сред тогавашните му предприятия бе видео магазин в студентско общежитие, който в началото на перестройката бе единственото място, където студентите можеха да се запознаят със западните филми и култура“, спомня си експрезидентът на Грузия.

Според Саакашвили, Порошенко е най-квалифицираният претендент за президентския пост, заради опита му от работата в правителството. Той е бил блестящ външен министър от 2009 до 2010 г., като е заемал и ред други ключови позиции в правителството на страната. Той ще бъде първият украински президент, който свободно говори английски, подчерта още Саакашвили.

Сега Порошенко ще трябва да използва целия си натрупан опит, убеден е бившият грузински лидер. Няма значение какво казва руския президент на западните власти, той така лесно няма да се откаже от Украйна: сега той създава инфраструктура, за да подкопае новото киевско правителство, пише още Саакашвили. Покрай „плашещата“ задача за възстановяването на украинската икономика, пред Порошенко стои въпроса да удържа Русия и да прокарва в парламента болезнени, но необходими реформи. Единствената рецепта за успех в този случай е да  се постави край на корупцията, която бушува в страната.

С Русия Порошенко може да се справи единствено с помощта на Запада, убеден е Саакашвили. Според него, в последно време на международно ниво се наблюдава огромно несъответствие: Русия е слаба, но проявява силна воля при провеждането на авантюристката политика. Западът е много по-силен, но по никакъв начин не може да се съгласи по отношение на единен отговор на политиката на Русия, като с това показва своята слабост. За Владимир Путин е ясно, че той е уязвим, затова иска максимално да използва своите възможности, счита още Саакашвили.

Сега Западът получи още един шанс – законният президент на Украйна, който е настроен прозападно и е умерен в действията си. Той като президент има задължение пред народа – да съхрани цялостта на държавата. Украинците и по-рано изказваха своята привързаност към западните ценности. „Много от тях загинаха и продължават да умират за своя избор: да направят демокрация в Украйна по западен образец, свързан с Европа. В неделя цялата нация отново демонстрира своята решимост да построи новото си бъдеще като свободна страна“, тържествено заяви авторът на статията.

Западът, според Саакашвили, ще трябва да действа при всички положения, тъй като проблемът сам няма да изчезне. Москва трябва да има предвид, че по-нататъшната подривна дейност по отношение на украинската демокрация, ще доведе до санкции, насочени към нефтения и газов сектор на Русия. А отказът от конструктивно сътрудничество с новите украински власти ще усили опитите на западните лидери да отслабят властта на Путин, счита Саакашвили.