Рябков: Русия отрича дори самото поставяне на въпроса за план „Б“ за Сирия

Русия не допуска дори мисълта за алтернативен план за разрешаване на ситуацията в Сирия, заяви зам.-министърът на външните работи на РФ, предаде РИА Новости.

На фона на установения в Сирия режим за прекратяване на огъня периодично се появява информацията, че Русия или САЩ имат резервен план за Сирия. Руската страна категорично опровергава подобни твърдения.

Според Рябков действията на Турция на границата със Сирия могат да подкопаят споразумението за примирие в страната, предаде ТАСС.

„Не е оставена от турските ни колеги идеята за трансгранични удари, идеята за създаване на „зони“ на територията на Сирия край турската граница, – каза той. – Тук ситуацията е изключително опасна от гледна точка на това как може да се прояви Анкара“.

Рябков отбеляза, че използването на сила в Сирия от страна на външните играчи, в частност от Турция, може да подкопае политическото разрешаване на конфликта в страната.

„Не могат да не ни безпокоят военните приготовления и усилилата се активност по периметъра на сирийската граница. Ако правителствата на страните, занимаващи се с тази активност, решат да използват сила за постигането на някакви цели, то това би се превърнало в смъртоносен удар за всичко това, което постигнахме до момента“, заяви той.

„Тези правителства, включително и това на Турция, трябва в пълна степен да осъзнават отговорността си“, отбеляза руският зам.-външен министър.

Той подчерта още, че Русия счита за позитивна ролята на Иран в разрешаването на сирийската криза.