Рябков: Пхенян трябва да спре провокационните си действия

Политическо-дипломатическият начин за уреждане на кризата около Северна Корея остава единственият подход. Това заяви днес руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, предаде ТАСС, цитирана от БТА и в. 24 часа.

„Смятаме, че Пхенян трябва да спре провокационните си действия, дестабилизиращи обстановката, но не мога да не отбележа, че единственият начин за решаване на тази проточила се криза остава политическо- дипломатическият“, каза Рябков. Той предупреди, че всяко безразсъдно действие може да доведе до „експлозия“ и призова онези, които са по-силни и по-мъдри, да бъдат сдържани, предаде Ройтерс. Рябков каза, че продължаването на политиката на санкции срещу Северна Корея е безпереспективно и че Русия е изтъкнала това пред САЩ, предаде ТАСС.

Китай съобщи днес, че е протестирал официално пред Северна Корея по повод последния ядрен опит, извършен от Пхенян, най-мощния досега, предаде Франс прес.

Пекин отправи „строг упрек пред управляващия посолството на Северна Корея в Китай“, каза пред журналисти говорителят на китайското министерство на външните работи Гън Шуан. „Очакваме съответната реакция от Съвета за сигурност на ООН“, добави той, цитиран от ТАСС.

Китай неотклонно се обявява за денуклеаризация на Корейския полуостров, насърчава мирния диалог с цел укрепване на регионалната стабилност, допълни дипломатът.