Ръководството на ДНР и ЛНР се обърна с открито писмо към Меркел и Оланд

Лидерите на ДНР и ЛНР Александър Захарченко и Игор Плотницки се обърнаха към френския президент Франсоа Оланд и канцлера на Германия Ангела Меркел, като заявиха, че Украйна саботира задълженията, които е поела в Минск.

„Принудени сме да се обърнем към вас като гаранти в Минските споразумения с молбата да окажете натиск на Украйна до въвеждането на персонални и икономически санкции за принуждаване на ръководството й към изпълняване на Комплекса от мерки, утвърден от контактната група на 12 февруари тази година в Минск с вашето активно участие“, цитира Донецката информационна агенция текстът от съвместното заявление на лидерите на ДНР и ЛНР.

Сред останалите точки от обръщението на представителите на двете републики фигурира и молба да бъдат изпратени специалисти за помощ във възстановяването на банковата система на Донбас, да бъде въведена забрана за излизане на територията на Евросъюза за Яценюк, Полторак, Турчинов, Аваков, Ложкин и Коломойски, както и да бъде прекратено отпускането на финансова помощ на Киев, докато украинските власти не осигурят условия за снемането на икономическата блокада и политическото урегулиране на конфликта.

„Германия и Франция обещаха да окажат съдействие за възстановяването на банковата инфраструктура в региона. Но Киев от една страна отхвърля вашата помощ, а от друга – самият той не прави нищо, за да заработи банковата система в нашите Републики“, отбелязва се в съобщението.

Освен това, според текста на писмото, украинските военни нарушават графика за изтеглянето на тежкото въоръжение, а също така във Върховната рада не е започната процедура за разглеждане на постановлението за районите в Луганска и Донецка области, по отношение на които трябва да бъде приет особения статут.

Украинските власти започнаха през април миналата година силова операция в Донбас срещу недоволните от държавния преврат жители на региона. По последни данни на ООН, жертви на конфликта са станали над 6 хил. души. Проблемът за регулирането на украинската криза се обсъжда не преговорите на различни формати, в частност, по време на срещите на контактната група в Минск при посредничеството на РФ и ОССЕ. Поредната среща на контактната група на 12 февруари приключи с приемането на Комплекс от мерки по изпълняването на Минските споразумения, предлагащи прекратяване на огъня в Донбас от 15 февруари, изтегляне на тежкото въоръжение и създаване на зона за сигурност. Скоро след обявяването на примирието в Донбас се възобновиха престрелките. Страните се обвиняват взаимно в нарушаване на „режима на тишина“, като заявяват, че само отвръщат на огъня на противника.