РФ ще откаже мисии до Луната и Марс без подкрепата на Европа

Русия ще се откаже от събирането на проби от почвата на Луната и от спътника на Марс Фобос, ако не намери подкрепата за тези проекти от страна на Европейската космическа агенция /ЕКА/, предаде ТАСС.

Агенцията цитира проекта на Федералната космическа програма до 2025 година, подготвена от Роскосмос за внасяне и утвърждаване от правителството.

„Стартовете ще бъдат реализирани единствено при участието в проектите на ЕКА“, се казва в документа относно мисиите „Луна-29″/“Луна-Грунт“ и „Бумеранг“.

Проектът „Бумеранг“/Експедиция -М“ е повторение на приключилия неуспешно през 2011 година проект „Фобос-Грунт“. Той предвижда създаването на междупланетна станция, предназначена за изследването на Марс и на неговите спътници. В плановете е включено доставянето на образци от почвата на спътника Фобос до Земята. В случай на сътрудничество с ЕКА апаратът може да стартира през 2024 година.

Проектът „Луна-Грунт“ планира събирането със специално устройство и складирането в термостатична камера на образци от почвата от южния полюс на Луната и доставянето им на Земята. И този старт, при участието на на ЕКА, може да бъде осъществен през 2024 година.