РФ призова САЩ да се откажат от „мегафонната дипломация“ във въпросите за разоръжаването

Русия призова САЩ да се откажат от „мегафонната дипломация“ и да се заемат с разрешаването на проблемите с изпълняването на Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег посредством предметен диалог в рамките на съществуващите механизми. Съответното заявление направи представителят на отдела по въпросите за неразпространение и контрол над въоръженията към руското външно министерство Андрей Белоусов на заседание на 1-ви комитет на Общото събрание на ООН, предаде ТАСС.

„Ако искаме делови разговор за разрешаването на всички съществуващи по отношение на дадения документ проблеми между Съединените щати и Руската федерация, нека говорим за това предметно, използвайки съществуващите механизми, а не да се занимаваме с популизъм и мегафонна дипломация“, подчерта  дипломатът.

Той отхвърли прозвучалите отново от американска страна твърдения за нарушаване от РФ на положенията от Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег и отправи обвинение към Вашингтон.

„За пореден път Съединените щати поставиха проблема с главата надолу. Ние изразяваме сериозно безпокойство относно ударните безпилотни летателни апарати, ракетите-мишени и пусковите установки МК-41, които по силата на своите характеристики попадат под действието на договора“, отбеляза Андрей Белоусов.

По думите му, безпокойството на Москва „досега остава без отговор“. „По-точно, отговор се дава във вид на напълно безпочвени инсинуации. Това, от наша гледна точка, не подлежи на никакво оправдание“, добави представителят на руското външно министерство.

За предполагаеми нарушения от страна на Русия на Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег, подписан от двете страни още през 1987 г., се казва в неотдавна публикувания ежегоден доклад на Държавния департамент на САЩ. В документа се твърди, че Москва разработва нова крилата ракета с наземно базиране, която е забранена от двустранните споразумения. Москва отхвърля тези обвинения и заявява, че Съединените щати не могат да подкрепят обвиненията си с никакви конкретни факти и се позовават само на неизвестни „надеждни закрити източници“.