РФ очаква подписването на договор за „Турски поток“ след сформирането на правителство в Анкара

Русия очаква да бъде подписано междуправителствено споразумение за газопровода „Турски поток“ след сформирането на правителство в Анкара. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев в интервю за „Радио и Телевизия Словения“, предаде ТАСС.

„Междуправителствено споразумение наистина засега не е подписано. Причината за това до голяма степен се крие във факта, че няма правителство (в Турция)“, каза Медведев.- Нашите партньори, нашите колеги в Турция трябва да формират това правителство. Това не е лесно, като понякога показва опитът. Водим преговори с тях. Надявам се, че когато всички политически проблеми бъдат решени, когато политическият процес приключи, ще можем окончателно да се споразумеем по всички въпроси“.

Медведев отбеляза, че Словения може да изиграе „своята напълно сериозна роля“ във връзка със строителството на газопровода. Той поясни, че редица страни вече са проявили интерес към проекта, тъй като се явяват потребители на руския газ, в това число Унгария и Сърбия. „Така че аз бих препоръчал на вашето ръководство също да разгледа внимателно този проект“, заключи Медведев.

По думите на премиера, Русия е заинтересована в инвестиционното сътрудничество със Словения и вижда редица интересни обекти за инвестиции.

Според Медведев проектът „Южен поток“ е станал жертва на бюрокрацията в Брюксел.

„Бяхме готови да го реализираме, направихме много приготовления, похарчихме дори и много пари за това, готови бяхме да започнем строителство по морското дъно, но брюкселските чиновници казаха, че не могат да се съгласят, всъщност всичко се забави, забатачи се. България не можа да се вземе решение и този проект бе погребан.“

Говорейки за отношението към „Турски поток“, руският премиер го определи като алтернатива на „Южен поток“. „По принцип ние с оптимизъм гледаме на този проект. Част от документите е подписана“, подчерта той.