РФ може да преустанови членството си в ПАСЕ

Русия ще изпревари ПАСЕ преди те да са наложили санкции
По данни на «Комерсант» действията на Руската Федерация по отношение на последните събития в Украйна доведоха до обостряне на отношенията между Москва и Съвета на Европа. Относно настъпилата криза, източници на «Комерсант» в съвета казват, че едва ли не най-сериозната за 18-годишното членство на Руската Федерация в организацията.
Във връзка с това на наближаващата сесия на ПАСЕ, която ще се състои в Страсбург от 7 до 10 април, може да бъде поставен въпроса за лишаване от правото на глас на руската делегация. Освен това, по предложение на Робърт Уолтър, който е представител на Великобритания, може да бъде внесено искане за гласуване на предложение за лишаване от пълномощия на всички руски представители в ПАСЕ.
Тези предложения ще бъдат внесени още в първия ден на сесията. Ако асамблеята реши да гласува за тях предварително ще стане ясно, че ще ощетят правата на Русия, както казват от делегацията ще опитат да го предотвратят.
«Ако позицията на Робърт Уолтър преобладава, ние ще вземем превантивни мерки преди да са ни лишили от правото на глас», потвърждава и зам.-управителя на руската делегация Леонид Слуцкий, уточнявайки, че депутатите вече са разгледали «няколко възможни процедурни механизми».
В това време източниците на «Комерсант» в политическите среди, казват че за излизане на Русия от Съвета на Европа е рано да се говори и разбира се Москва не би искала «да губи такава удобна сцена за изясняване на руската позиция пред Европа».
„Ние задължително ще присъстваме по време на априлската сесия на ПАСЕ .Трябва максимално да използваме асамблеята“, заяви за «Комерсант» Леонид Сулцкий, който може и да не бъде пуснат в Страсбург, тъй като е включен в «черния» списък на ЕС.