РФ внесе в Съвета за сигурност на ООН проект на резолюция за съвместна борба с тероризма

Русия внесе в Съвета за сигурност на ООН обновен проект на резолюция за координиране на усилията в борбата с тероризма, съобщи постоянният представител на РФ в ООН Виталий Чуркин, предаде РИА Новости.

„Това е обновеният проект на резолюция“, съобщи той пред журналисти. По думите му, документът е изготвен на фона на последните събития, като „голям акцент е поставен върху борбата с ИДИЛ и върху необходимостта от съвместни усилия“.

В документа „ясно е формулирана концепцията за самоотбрана и чл. 51 (от Устава на ООН – бел. ред.)“, посочи Чуркин.

„Някои положения са въз основа на заявлението, прието от „двадесетката“ в Анталия“, уточни руският представител. Той отбеляза, че документът включва разпоредби за съвместна координация и дейност за залавянето и наказването на извършителите на терористични атаки.

На 30 септември Русия внесе в Съвета за сигурност проект на резолюция за създаване на антитерористична коалиция. Документът призовава към широкото координиране на усилията в борбата с тероризма. Предвижда се, че такива действия могат да се осъществяват само със съгласието на властите на държавата, на чиято територия ще се провежда операцията. Сред членовете на Съвета за сигурност не бе постигнато единство относно руското предложение.

„Имаше известна съпротива. Ние решихме, че трябва да изчакаме и не бива да действаме така, че да се стигне до разцепление в Съвета за сигурност. Вярваме обаче, че трябва да проявим известна настойчивост в отстояването на позициите ни“, каза Чуркин.

Отговаряйки на въпрос, остава ли в проекта положението за необходимостта от координиране на действията с правителствата на страните, на територията на които се провежда операцията, Чуркин съобщи, че „тази точка не е била премахната“.