Руски железници – Европа

Руският железопътен превозвач в близко бъдеще има намерение да пусне в действие влакове-хотели по Европа.

От Петрозаводск, административен център на република Карелия, ще замине първият туристически влак за финландския град Йоенсуу. Това ще бъде чартърен нощен рейс. За 9 часа руските туристи ще могат да пристигнат във Финландия. Подобни влакове в скоро бъдеще ще пътуват и в други страни на Европа. Освен чартърни рейсове, Руски железници увеличават и броя на редовните рейсове за чужбина.

Руснаците имат намерение да предложат на Европа нощен транспорт, когато от един град в друг ще може да се пътува в комфортно купе. Тези влакове ще струват на пътниците по-евтино, защото те не са бързи. Освен икономия на пари, това е икономия и на сили. По време на пътуването човек може да поспи, разказа за „Гласът на Русия” заместник-генералният директор на „Федералната пътническа компания” Олег Никитин:

– В Европа незаслужено са забравени влаковете-хотели, както ги наричат класическите нощни влакове. И нашата цел е да заемем тази ниша в сътрудничество с германските, френските и полските железници. Има и още една идея: когато купим композиции Talgo, да извършим пътуване от Москва до Португалия: да пресечем Европа по диагонал през Минск, Варшава, Берлин, Париж, Мадрид – в Лисабон.

.