Русия: анализът на ОССЕ не е обективен

МВнР на Русия нарече анализа на наблюдателите на ОССЕ за положението със свободата на пресата в Украйна – необективен. Анализът е представен от представителката на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Дуня Миятович, посетила неотдавна страната, а след това дала интервю за телевизията Си-Ен-Ен, предаде ИТАР-ТАСС.

„Не ни се иска да вярваме, че висок чиновник на ОССЕ съзнателно преекспонира фактите. Въпреки това, действията на Миятович не само че натрапват на света преекспонирано възприемане на случващото се в Украйна, но и подкопават авторитета на ОССЕ” – отбелязаха от руското МВнР.
Ведомство е обърнало внимание на това, че в целия анализ, Миятович «само косвено споменава за над 200 случаи на нападения срещу журналисти на територията на Украйна, контролирана от киевския режим».
Напомняме, че от своя страна наблюдателите на ОССЕ в Украйна, са съобщили, че са обезпокоени от случаите на насилие в Донецка област. В изявлението си, представено на страницата в официалния сайт на ОССЕ се отбелязва, че «такова развитие на събитията не предвещава нищо добро».

В документа се набляга основно на убийството на депутата от Донецка област Владимир Рибак, поддръжник на киевските власти и заплахите към журналисти. Подчертава се също, че тези случаи противоречат на Женевските споразумения за деескалация на конфликта, като по този начин обвиняват проруските активисти в насилие и агрессия, но никъде не се споменава за насилието от страна на «Десен сектор» и Национална гвардия на Украйна върху проруските активисти, лидерите им и мирните граждани и протестиращи в югоизточна Украйна.

Напомняме, че в Славянск, след нападението на представители от неонацистката групировка «Десен сектор» на блокпост на проруски опълченци в нощта срещу 20 април (Въскресение Христово), на 21 април служители на милицията са открили два трупа в река Северский Донец. Установи се, че единият от убитите е депутата от Донецка област Владимир Рибак. Върху телата са били открити следи от мъчения, жертвите били с изкормени кореми (характерен почерк за бандеровците, днес «Десен сектор»), което кара руските власти да предполагат, че убийството е провокация, с цел да бъдат обвинени проруските опълченци и Русия.