Кольо Колев: Изследвания показват, че две трети от българите са русофили

Не бих казал, че последните русофилски акции на БСП са нещо, което е ново и нетрадиционно за столетницата. На „Позитано“ отдавна си играят тази игра – дистанциране от официалната политика на държавата по отношение на Русия, НАТО, а сега и на кризата в Украйна. Подобна политика е нещо, което импонира на мнозинството от българския народ. Всички изследвания недвусмислено показват, че две трети от българите са русофили, а останалата една трета е умерено прозападна.

В конкретната ситуация БСП, разбира се, разчита на тези русофилски настроения, далеч надхвърлящи нейния твърд електорат. Или по-скоро, българофилски настроения. Защото несъобразяването с интересите на Русия вреди не само на Русия, но и на европейските й партньори. Така че възприетата линия на поведение от страна на БСП е доста разумна и е насочена към една наистина широка аудитория. Защото „русофили“ днес стават доста западни политици начело с германския канцлер Меркел.

В този смисъл БСП е в доста удобна позиция, атакувайки твърдия антикремълски курс на президента Росен Плевнелиев и военния министър Ненчев, най-вече по отношение на събитията в Украйна.

Според социологическите изследвания, обществото у нас, без да отрича руската намеса там, смята все пак САЩ за два пъти по-виновни за ставащото, отколкото Владимир Путин. Така че в интерес не само на България, но и на цяла Европа е намаляване на напрежението между Запада и Москва.

Защото вече и в Европа се налага убеждението, че САЩ решават своите икономически проблеми с тази конфронтация. Така че от тази гледна точка позицията на БСП е „парекселанс“ проевропейска. Друг е въпросът дали тя успява медийно пропагандно да обясни това.

Не сме правили специален медиен анализ в това отношение, но засега като че ли на „Позитано“ успяват все пак да защитят подобна позиция, без да оспорват принадлежността на България в ЕС и НАТО, както се прави от „Атака“.

Но ако разчита само на тази, подчертавам, условно русофилска позиция, за БСП това не е достатъчно, за да им донесе някакъв по-осезаем електорален успех на предстоящите общински избори, а и в по-далечна перспектива.

Полза от русофилската позиция, разбира се, ще има, но в крайна сметка, ние гласуваме за това кой предлага по-добро решение на нашите си, български проблеми, а не за тези на Русия, Украйна и Европа.

Партиите се борят за властта в България, а не в Европа и света. В този смисъл, така като сега ГЕРБ губи малко от позициите на президента Плевнелиев и военния министър, също толкова малко БСП ще спечели допълнителни гласове от сегашната си външнополитическа позиция. Защото тя трудно ще компенсира поддръжката си за влизането на страната ни в НАТО преди години. Колкото сега да се мъчи да доказва, че членството ни в алианса и в ЕС не ни прави техни слуги, а равноправен член, като цитира как всеки там вече прави каквото сметне, че отговаря на националните му интереси.

Кольо Колев, агенция „Медиана“

Източник: в.Стандарт