Русофили дадоха стипендии на ученици

Двама гимназисти от Хасково кандидатстват за вузове в Русия
Двама ученици от ПМГ “Акад. Боян Петканчин” – Хасково, спечелиха стипендии от Областния съвет на Национално движение “Русофили” – Хасково. Димитър Николов от 11 “б” клас и Петя Николова от 10 “б” клас ще получават четири месеца по 25 лева, осигурени от спонсори на организацията. Финансовият бонус за отличниците гимназисти е за активното им участие в регионални и национални прояви. Димитър получава стипендия за руски език. Той от 9 клас е неизменен участник във фестивали и олимпиади. Петя е поощрена за постиженията си по български език и включването й в конкурси на Младежки център и на други институции, поясни Екатерина Тодорова, преподавателка по руски език в Математическата и областен координатор заедно с Иван Илчев на движение “Русофили”.
Стипендиантската програма тази година е пилотна. Благодарим на дарителите, които ни дадоха възможност да поощрим активните ученици. Надяваме се през следващата година да разширим избора си измежду всички училища в Хасково, където се изучава руски език, каза Тодорова. Тя поясни, че критериите, по които са класирани двамата гимназисти Димитър и Петя, са отличен успех по дадения предмет от предходната година и брой участия в изяви, свързани съответно с руски и български език. Искаме да стимулираме активността на учениците и да засилим интереса им както към родния език, така и към изучавания от тях руски, допълни Катя Тодорова.
Движение “Русофили” се готви за поредния фестивал “Пусть всегда будет солнце”, домакин на регионалния кръг на който ще бъде Харманли. Координатор на проявата е Дора Михайлова, а за Харманли – общинският председател на русофилите Грозданка Карагьозова. Заявките за участие вече валят, интересът е много голям и за наша радост се увеличава с всяка година, коментира Тодорова.
Междувременно стана ясно, че двама гимназисти от Хасковска област са кандидатствали за обучение в Русия. Те са от Математическата гимназия в областния град и чакат до няколко седмици да разберат дали са минали първия етап на класирането по документи. Припомняме, че квотата за българи, които ще имат възможност да се обучават в руски вузове за тази година е увеличена от 150 на 190 души. Одобрените от комисията към Руския културно-информационен център – София, ще преминат и интервю в посочените от тях университети.

стипендия за ученици от Русофили