Русофилите в България срещу световния русофобски поток

Под това заглавие РИА „Новости“ публикува в неделя обзорна статия на Игор Пшеничников, експерт на РИСИ, посветена на Национално движение „Русофили“.

„Странни хора са българските русофили от гледна точка на средностатистическия европеец – като лодка, която плува срещу бурния и мътен поток на русофобията, заляла Европа и целия свят – пише Пшеничников. – Обединени от 2003 г. в официална организация, те упорито вървят по своя път и при всеки удобен случай повтарят, че  през 90-те години България е извършила трагична грешка, изменяйки на цивилизационния си избор, направен много векове преди това.

Авторът цитира ръководителя на „Русофили“ Николай Малинов, според когото „цивилизационният избор на България е направен от равноапостолния княз Борис Първи преди повече от 1150 години с приемането на християнството. Българският език, кирилицата и православието – това са трите компонента, които съставляват същността на българина в продължение на хилядолетие. А не членството на България в НАТО или Варшавския договор, в Европейския съюз или СИВ. …Ако не беше този хилядолетен избор, българите не биха имали друга възможност да оцелеят като народ сред бурните геополитически вихри през вековете.“

„Евроатлантизмът не може да бъде цивилизационен избор на православните християнски народи – убеден е Малинов, който изразява позицията на 30 хиляди свои съмишленици. – Обявяването му за такъв е конюнктурно и погрешно от политическа и историческа гледна точка решение.“

Не е случайно поради това, че движение „Русофили“ е в авангарда на тези, които се обявяват за излизане на България от НАТО, а също против двойните стандарти на Европейския съюз и против антируските санкции.  „Русофили“ бяха остри критици  на политиката на предишното българско правителство, което под диктовката  на Брюксел се отказа от съгласуваното вече с Русия строителство на газопровода „Южен поток“, се казва още в статията.

Цитирано и е убеждението на Николай Малинов, че „направлението, в което се придвижва днес евроатлантическата цивилизация, е погрешно. Това е път към самоунищожение, тъй като балансите са нарушени. Най-важният от тях е балансът между материалното и духовното. Ако цялото внимание е съсредоточено само върху материалното, цивилизацията е под заплаха.“

В този смисъл, посочва авторът на статията,  от гледна точка на „Русофили“ Русия върви по правилен път и поради това България трябва да гледа на Русия като на главен съюзник, отношенията с който не бива да се колебаят под конюнктурни ветрове. Това е духовно-културната и политическата база, върху която движение „Русофили“ изгражда своята практическа дейност, осъществявана чрез частни волни пожертвования.

По-нататък статията разказва подробно за активностите и инициативите на Национално движение „Русофили“, стъпвайки на отчета, приет от Общото събрание на организацията в събота, 22 юни. И завършва със следното откровение на автора:

„Някой от българите ми беше разказвал, че американски дипломати в София изразявали (вероятно поради невежество) неудовлетворение от това, че в България „твърде много“ неща напомнят за Русия. „Нищо не може да се направи, – бил отговорът. – С Русия имаме обща история“. – „А защо Русия е натрапила на България своята писменост? Даже в това отношение е упражнила натиск“. – „Не, всъщност България е принесла своята писменост в Русия. Кирилицата е създадена в Българското царство още през девети век и едва след това тази азбука е пренесена по руските земи“. Американците изпаднали в когнитивен дисонас…

За едно денонощие статията е прочетена от над 33 хиляди потребители на сайта на Руската информационна агенция „Новости“.

 

РИА Новости https://ria.ru/analytics/20170723/1498983796.html