Руснаците таят най-топли чувства към българите и продължават да обичат България

Убийството на Анна и сина й е жестоко, но няма да уплаши нашите туристи, сподели Инна Прихожан, президент на руския Институт за гражданско общество в интервю за Оля Ал-Ахмед, журналист от в. Стандарт

– Инна Анатолиевна, как гледа руското общество на случилото се в България убийство на Анна и сина й Никита?

– Това е жестоко деяние! Руската общественост гледа на това убийство като на една голяма и нелепа трагедия. В същото време напълно съм убедена, че в това убийство няма никаква политическа нотка, нито национална или религиозна. Това убийство има съвсем друг контекст. Налице е една тежка и много драматична ситуация, която ще угнетява дълго време както близките на загиналите, така и цялата общественост. В Русия много жалим за майката и детенцето й. Не мога да си представя как човек би могъл да стигне до такова озверяване, за да извърши такова жестоко, безмилостно убийство.

– По случая бе образувано дело и в Русия, където следователите също вече проведоха разпити. Какви са предположенията и версиите, които се появиха от руска страна?

– Съмненията падат върху човека, при когото майката с детето са заминали и са живели. Друг е въпросът какво го е подтикнало към престъпление, извършено по толкова жесток начин. Обществото е потресено. Дни наред след като двойното убийство бе огласено в руските медии, всички говорят само за него. Извършителят трябва да понесе най-жестокото наказание. Никаква милост не трябва да има за такъв звяр. Това е или изверг, или луд. Дано да не се окаже невменяем, защото ще го оправдаят. Руската общественост иска убиецът да понесе най-суровото наказание за деянието си. Знаете ли, аз безусловно съм привърженик на правата на човека, а и предвид длъжността, която заемам, да ме прощавате, може да прозвучи грубо, но бих си позволила да кажа с чиста съвест – убиецът трябва да бъде разстрелян като куче! И никаква милост за такъв изверг.

– Инна Анатолиевна, този случай ще отблъсне ли руските туристи от България?

– Не, не мисля. Не смятам, че този нещастен случай ще се отрази на руските туристи, които летуват в България. Знаете ли, ние бяхме много по-огорчени от спирането на проекта „Южен поток“. Точната дума е – огорчени. Ако нещо реално дистанцира руснаците от България, това бе именно спирането на „Южен поток“. Не бих искала да навлизам в политиката, но да бъда откровена, никак не ни се искаше газопроводът с руския газ вместо през България да навлиза в турски води. Може би един ден ще се върнем към „Южен поток“, но при всички случаи счупеното трудно се лепи. А конкретният случай с убитите майка и дете е просто нещастен случай, който ни би повлиял по никакъв начин на туризма ви.

– Промени ли се отношението на руснаците към българите в последната година?

– Не мисля. Руснаците таят най-топли и доброжелателни чувства към българите и продължават да обичат България. Напълно съм искрена, абсолютно никъде, нито веднъж не съм чула някой да злорадства или да се изказва негативно по адрес на България. Пътят на руснаците към България отдавна е прокаран и въпреки сложните времена, в които живеем, едва ли нещо може да го помрачи. Още повече че идват светли празници. Искам да се възползвам от възможността и да поздравя българите с настъпващата Пасха и Великден.