Руснаците подписват първи договор за доставка на гориво за западни АЕЦ

Горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, планира да подпише в близко бъдеще договор за доставка на ядрено гориво руско производство в Швеция. Това заяви старшият вицепрезидент по научно-техническата дейност и качеството на ТВЕЛ Пьотр Лавренюк.

„Сред основните постижения на горивната компания е взаимодействието с първите партньори, шведите. В близко време очакваме подписване на договор за доставка на гориво в западен реактор за 2020 – 2021 г. Малко бяха хората, които вярваха в това, но то стана реалност. Въпросът е това гориво да работи качествено и надеждно“, заяви Лавренюк.

Швеция е първата страна, в която се проведоха тестове на руското гориво ТВС-Квадрат. То бе разработено в Русия с цел излизането на страната на пазара за ядрено гориво за реактори от типа PWR, работещи в АЕЦ по неруски дизайн. През пролетта на 2014 г. първите тестови горивни сборки бяха заредени за тестове в реактора на Трети енергоблок на шведската АЕЦ „Рингхалс“.

Към новите горивни касети ТВС-Квадрат на ТВЕЛ интерес проявяват и много американски централи, което обяснява и сключения през май договор за партньорство между руската ТВЕЛ и американската GNF-A за продажба на руското гориво на американския пазар.