Руснаците могат да преживеят онова, което другите нации не биха издържали

Силата на Русия е в това, че нейните граждани могат да преживеят онова, което другите нации би ги сломило, пише американски политолог, ръководител на разузнавателно-аналитичната организация „Стратфор” Джордж Фридмън на страниците на Forbes.

Според него, засилването на санкциите на Запада по отношение на Москва не е довело до очакваните ”промени на съзнанието”: подкрепата за Владимир Путин все още е извънредно голяма. Трудностите никога не са пречели на руснаците „да побеждават във войни и да живеят достойно”, отбелязва Фридмън.

Според политолога, разговорите с обикновени руснаци му доказали, че икономическите проблеми не са онова, което на първо място е заседнало в умовете на руските граждани. Коментирайки думите на руснаци за отношението им към икономическите санкции, Фридмън отбелязва, че „американците и европейците по всяка вероятност се заблуждават относно това, какъв ефект оказват санкциите на Русия”.

Руснаците вярват, че санкциите няма да накарат Москва „да капитулира” независимо от тяхната острота и са готови да подкрепят своето правителство, ако почувстват, че тяхната страна е заплашена, прави изводи американският политолог.

А наблюдателят на The National Interest Николас Гвоздев смята, че независимо от рязкото падане на рублата, крайно ниските цени на нефт и западните санкции, разговорите за това, че Русия се намира на границата на истински крах, са преждевременни.

Проблемите, които преживява руската икономика са изключително сериозни и те оказват огромен натиск на властите на страната, но руският президент Владимир Путин разчита, че за държавата, кризата ще се окаже краткосрочна и той ще може да преодолее трудностите без да прави отстъпки на Запада. Независимо от трите фактора, които пагубно въздействат на икономическата ситуация в Русия – обезценяването на рублата, катастрофалното падане на цените на нефт и санкциите на Запада – Русия не трябва да „се отписва”, тъй като тя има ресурси за възстановяване, смята експертът.

 Преди всичко трябва да се помни, че на руския износ, в частност енергийните ресурси, оборудването за АЕЦ, оръжията, се заплащат в долари и евро. Дори като се има предвид намаляването на цените на енергийни носители, обезценяването на рублата в този случай означава, че разходите на подобни компании – заплати, покупка на отечествени товари и т.н ще компенсират падането на цените, тъй като западните борси сега купуват повече руска валута, пише Николас Гвоздев.

Освен това, ако рублата продължи да пада, трябва да се очаква, че Русия ще създава още по-големи резерви от злато, диаманти и платина и ще използва тези запаси за поддържане, и дори за увеличение на валутните резерви. Още един коз на Москва са и енергийните ресурси. Европейците няма да могат да накарат Москва да изравни вътрешните и износните цени на енергийни носители, особено сега, когато проектът „Южен поток” е закрит, отбелязва наблюдателят.

 И накрая, много хора в обкръжението на Путин, в частност вицепремиерът Дмитрий Рогозин, разчитат, че кризата ще бъде от полза за страната, тъй като някои пера на вноса стават изключително скъпи и властите разчитат да убият едновременно два заека с един удар: да стимулират реиндустриализацията в страната, а също на нанесат ущърб на европейските икономики, които зависят от ръста на търсенето в Русия, смята авторът.

Също така според Гвоздев, има два фактора, които могат значително да повлияят на ситуацията. Първо, това са цените на енергийни носители през 2015 година, които могат значително да се увеличат заради непредвидени обстоятелства. Второ, реакцията на азиатските партньори на Русия, в частност Китай, които могат да й предложат някои изгодни условия.

/Гласът на Русия/