Руснаците искат отново СССР

Резултатите от новогодишно проучване на общественото мнение в Русия, проведено от деловия телевизионен канал РБК-ТВ показа, че едва 6% са пожелали Дядо Мраз да им донесе като подарък отмяната на западните санкции, а само 7,4% — стабилна рубла, повече от една четвърт (27,3%) биха приели като подарък мир в Украйна, но абсолютното болшинство – 59,3%, смятат, че най-добрата придобивка през новата 2015 би било „възраждането на СССР”.

Вероятно за тези хора възраждането на Съветския съюз обединява всички останали варианти – невъзможността от болезнени западни санкции, стабилност на националната валута, мир в Украйна и множество други радости и надежди на руснаците, коментира резултатите от анкетата политологът Михаил Делягин.

Той посочва, че тези резултати са изключително показателни, тъй като аудиторията на РБК-ТВ като правило е много по-либерално и прозападно настроена в сравнение с цялото население на страната.

Анкетата е ново доказателство, че се разсейва мъглата на пропагандистките лъжи и сред руснаците укрепва убеждението за необходимостта да бъде възроден Съветския съюз на качествено нова основа и без пороците, които го погубиха. Тази идея обединява все повече народа след четвърт век на национални предателства, отбелязва политологът Делягин.

Според политолога Дмитрий Ефимов, този резултат е закономерен. „Под натиска на Запада, руският народ се сплоти и вече не представлява аморфна маса. Над 86% дееспособни граждани на Русия подкрепят политиката на президента Владимир Путин. Дойде време да си спомним за Съветската Империя. В конкретния случай СССР е като носител на нашите имперски амбиции в добрия смисъл на думата. Проведеното проучване на РБК ТВ може да се счита за сигнал към нашите идеолози, че е време да започнем да мислим за най-важното“, поясни Ефимов.