Руско частно конструкторско бюро създаде самолет за ВКС

В края на декември 2015 г. в руското небе излетя лекият реактивен двуместен учебно-тренировъчен самолет (УТС) СР-10. Това се превърна в сензация: за първи път в историята на руската авиация частно конструкторско бюро, без финансова подкрепа от държавата, създаде „от нулата“ самолет, който в перспектива може да измести от пазара самолетите на „слоновете“ в руската авиационна промишленост.

Учебно-тренировъчният самолет СР-10, направен изцяло от руски части, ще бъде междинен „летящ чин“ между лекия Як-152 за първоначална летателна подготовка на военните и учебно-бойния Як-130. Засега тази ниша е заета от чешкия L-39.

Направен е в Кавказ. Характерът му е нордически

„На руските ВВС им е необходим лек, опростен и евтин учебно-тренировъчен реактивен самолет, с който да бъде заменен паркът от L-39, и руските военни проявяват интерес към проекта СР-10. … При това, в сравнение с Як-130, Миг-АТ не можа да се получи по-опростен и по-евтин, и сега има „ножица“ между УТС Як-152 за първоначално обучение и учебно-бойния Як-130“, заяви в интервю за специализирания сайт „АвияПорт“ директорът на „Конструкторско бюро „Съвременни авиационни технологии“ (КБ САТ) Максим Миронов.

Реактивният едномоторен самолет с висока маневреност и с обратна стреловидност на крилата СР-10, разработен от частно КБ в Москва и направен в авиационния завод в гр. Махачкала, получи неофициалния прякор „дагестанеца“. Рядко срещаната аеродинамична компоновка, придаваща на самолета футуристичен вид, прави по-лесно неговото пилотиране. Машината дори „прощава“ някои грешки на пилота, които неизбежно възникват в процеса на обучение. При това самолетът няма никакви ограничения спрямо фигурите от висшия пилотаж. С СР-10 курсистите могат да изпълняват същите ефектни трикове, както и с бойните самолети от 4 и 4+ поколения (Су-27, Су-35, МиГ-29).

На базата на СР-10 може да се разработи проект за комплекс с безпилотен летателен апарат „Аргумент“ – безпилотната версия на СР-10. Информация за разработката вече е представена за разглеждане от Министерството на отбраната на РФ, но все още няма решение за бъдещето на този безпилотен летателен апарат.

Реактивният пробив в частното самолетостроене

„Това е пробив в частното самолетостроене. Създаването на реактивен самолет показва високото ниво на технологиите в която и да е държава“, каза в интервю за „Руски дневник“ ръководителят на портала aviator.guru, летецът Виктор Галенко. „В сравнение с другите машини, СР-10 е с много ниска цена за летателен час. Той е лесен за производство. Машината е добра за обучение на курсанти и за тренировки на летците в частите, за да не се изразходва много скъпият ресурс на бойните самолети“, смята експертът.

Засега самолетът минава изпитания в летателно-изследователския център „Громов“ край Москва. Планира се още през тази година да бъдат произведени първите 16 самолета СР-10. Серийното производство ще започне през 2017 г. Създателите му разчитат руските военни да оценят по достойнство техния самолет и ВКС могат за първи път в историята да приемат на въоръжение самолет, разработен в частно конструкторско бюро без да бъдат привличани държавни пари. Министерството на отбраната очаква края на изпитанията и в случай, че те са успешни, е готово да закупи 4 самолета. От САТ смятат, че в близките 4 години потребностите на военното ведомство от самолети СР-10 ще са от порядъка на 100 броя. СР-10 привлече вниманието и на военните от редица страни, в които военните пилоти летят на същия този L-39, на който и техните руски колеги.

Общи характеристики на самолета СР10:

Максимална маса при излитане: 2,7 т
Дължина на полета: 1 500 км
Скорост: до 900 км/ч
​Екипаж: 2 души

Източник: „Руски дневник“