Руско-турският спор засилва опасенията за газа в ЕС

Турция би трябвало да помага на Европейския съюз да се освободи от енергийната зависимост от Русия, но задълбочаващият се разрив между Анкара и Москва води до там, енергийният спасител на Европа да се превръща в съперник, пише европейският седмичник Politico.

Надеждите на Брюксел бяха, че Турция ще построи през своя територия тръбопроводи, превозващи природен газ от Азербайджан и Централна Азия до ЕС. Вместо това, постоянно изострящите се отношения на Турция с Русия карат самата Анкара да търси алтернативни договори за доставка на газ, което я поставя в директно съревнование с Европейския съюз.
„Ние винаги сме гледали на Турция от гледна точка на нашите собствени желания за диверсификация, без да си даваме сметка, че Турция има свои собствени приоритети“, заяви Симон Таглиапиетра, енергиен експерт в базирания в Брюксел мозъчен тръст Bruegel.

Връзките между Русия и Турция прогресивно се влошават в последните две седмици, след като турски F-16 свали руски боен самолет по време на мисия над Сирия на 24 ноември. Русия отговори с налагането на икономически санкции срещу Турция, като забрани вноса на някои турски стоки и преустанови чартърните полети между двете държави.

 

Източник: focus-news.net.