Руското следствие обяви официалните версии за убийството на Немцов

Руското следствие обяви официалните версии за убийството на опозиционния политик Борис Немцов. Разследващите говорят за мотиви, свързани с ислямския екстремизъм, украинския конфликт, лична мъст и провокация с цел политическа дестабилизация в Русия.

Онлайн изданието „Лента.ру“ се спира по-подробно на различните версии.

Ислямистите и „Шарли Ебдо“

По данни на следствието Борис Немцов е получавал заплахи, свързани с позицията му за нападението срещу „Шарли Ебдо“ в Париж. Немцов наистина демонстрираше активна позиция срещу ислямистката нелегална дейност. Като един от най-видните руски либерали той нерядко се изказваше за тероризма и екстремизма, по-специално ислямисткия. Като се отчете, че в Русия наистина съществува широка мрежа от ислямисти, свързана със Задкавказието и Близкия изток, не може да се изключи една хипотетична ислямска следа, особено като се знае високото равнище на подготовка на терористичните клетки в Русия.

Лична мъст

Борис Немцов е имал успех сред противоположния пол, при това толкова явен, че той не го е отричал в многобройните си интервюта. Така че вариантът лична мъст не бива да се изключва. Особено ако се вземе пред вид информацията в медиите за аборта на спътничката му и единствената свидетелка на убийството му. Макар че достоверността на тази информацията не е потвърдена.

Политическа провокация и украинският конфликт

Тази версия е най-сложна, макар че тя е посочвана най-често. Тя трябва да бъде разделена на две части. Първата е крайно неприятна за мнозинството жители на Русия: покушението може да е организирано от патриотично настроените бойци от югоизточна Украйна. В полза на тази версия говори изборът на мястото на убийството – на няколко десетки метра от Кремъл. Според привържениците на тази хипотеза такава демонстрация може да е изгодна за онази част от патриотично настроените граждани, които смятат, че в украинския конфликт Москва е отишла на твърде сериозни отстъпки, поддавайки се на внушенията на елити, олицетворявани именно от Немцов. Но от друга страна, при тази версия привържениците на Новорусия влизат в ролята на покровители на убийци и терористи, готови за физическо отстраняване на опоненти в центъра на Москва и по този начин застрашаващи стабилността на самата Русия.

Така че „новоруската“ версия по-скоро насочва към поръчител от страна на Украйна, където – както вече неведнъж се е случвало – е необходим голям политически скандал, способен като минимум да върже ръцете на привържениците на Новорусия в Москва, а като максимум – да ги изхвърли от играта.

Това ни довежда и до втората част на украинската версия, която е свързана със сегашната власт в Киев. Мотивацията за провал на мирните споразумения е напълно реална. Немалко значение имат и намерените гилзи – по данни на следствието те са от различни производители, което косвено също насочва към украинския конфликт. Може да се припомнят и информационните провокации, свързани със свалянето на „Боинга“ в Украйна – в момента всичко подсказва, че убийството (на Немцов) ще бъде използвано за информационно-пропагандни цели. Напълно логично тук изглеждат връзките на Борис Немцов с елита на предишните украински „оранжеви“ – на тях им е по-лесно да се доберат до човек, който познават украинската върхушка и няма да пита защо примерно хипотетичната среща е насрочена толкова късно и в такова странно място.

Политическа провокация и вътрешните елити

От самото начало на украинската криза в страната биха могли да се сформират елити, които не са съвсем доволни от хода на събитията – особено ако бизнес интересите на тази категория граждани са свързани с чужди страни. Ясно е, че твърдата позиция на Русия по украинския конфликт и последвалите тежки преговори са разтурили немалко схеми, носещи колосални пари. Пък и сегашната конфигурация на властта с доминиране на няколко групи би могла да бъде в ущърб на онези сили в Кремъл, които се обвяват за твърда външнополитическа линия. Много е важно да се каже, че както точно отбелязват специалистите по руския елит вицепремиерското равнище на Борис Немцов (в миналото – ред) му е давало определени гаранции за сигурност: в Русия не е прието да се посяга върху такива хора. Така че неговата гибел трябва да се разглежда като елемент от играта не срещу Русия, а лично срещу Владимир Путин. И на такава игра могат да се решат сили, които са заинтересовани в смяна на властта и вероятно в промяна на външнополитическата линия. Малко вероятно е те да не са свързани непременно със западни служби, но напълно е възможно да се допуснат техни връзки със службите (руските) или просто с хора, които могат да извършват външно наблюдение.

Ярославската следа

Работата на Немцов като депутат на Ярославската областна дума също може да се разглежда като мотив за покушение. (Става дума за Думата или законодателното събрание на Ярославска област). С негово съдействие последната година и половина районът е разтърсен от гръмки корупционни скандали. Отначало се прости с поста си вицегубернаторът на областта Александър Сенин, когото Немцов обвини в машинации със закупуване на лекарства и оборудване за болниците и поликлиниките в региона. По данни на опозиционния политик конкурсите за доставка винаги са били спечелвани от фирма, чийто собственик била съпругата на вицегубернатора.

Този скандал доведе до посещение в областта на ръководителя на антикорупционното управление към президентството Олег Плохой, който докладвал за сериозни проблеми в региона (изяснило се, например, че в областта изобщо не действало подразделението на администрацията за борба с корупцията). По-късно, през ноември миналата година, Немцов разгласи информация, че областта е купила лекарства на завишена цена от фирма, в която работи дъщерята на самия губернатор Сергей Ястребов. В региона историята бе потулена, но миналия месец Борис Немцов изпрати на ръководителя на президентската администрация Сергей Иванов писмо с предложение да бъде уволнен Сергей Ястребов поради загуба на доверие, а като една от причините се посочва и скандалът с фирмата на дъщерята. Трябва да се отбележи, че вече цяла година Ястребов заема последните места в губернаторския рейтинг на Фонда за развитие на гражданското общество и експертите го възприемат като „куцото пате“ без никакви перспективи да остане в креслото до края на мандата си през 2017 година.

За съпричастност на губернатора към убийството не може да се говори, но в случая може да е сработил „ефектът на изпълнителя“ – в най-близкото обкръжение на Сергей Ястребов има достатъчно хора, които зависят от неговото благополучие или пък искрено мразят руската опозиция.

Тайната на ингушетските номера

Една от следите, с която се залавя следствието, несъмнено е колата, в която са се придвижвали предполагаемите убийци. Захвърлената кола бе открита в един от вътрешните дворове на жилищна кооперация около метростанцията „Смоленская“. Това е бяла „Лада Приора“ с регистрационни номера на Република Ингушетия (това е съседна на Чечня кавказка република, в която се смята, че все още действат въоръжени ислямисти и сепаратисти – ред). Колата е засечена от няколко камери, тя е била видяна и от свидетелката на престъплението, 23-годишната украинска фотомоделка и приятелка на политика Ана Дурицкая. Тя не е запомнила номера на колата.

Ако регистрацията на колата и местоживеенето на престъпниците съвпадат, то изпълнителите могат да се окажат както радикални ислямисти с бойна подготовка, така и хора от криминалния свят. Вторият вариант е по-малко вероятен, ако отчетем професионализма, демонстриран при стрелбата, който явно надхвърля възможностите на обикновените бандити.

Така че първият вариант ни кара пак да се върнем към ислямистката версия, но разглеждана от по-друг ъгъл. В случая целта на поръчителите, които очевидно са от чужбина, не е сам по себе си Борис Немцов, който все пак не е влизал в списъка на приоритетните мишени за терористите. Целта е стабилността и безопасността на Русия – най-сериозният опонент на ислямистите на евроазиатския континент. В този случай убийството на Борис Немцов носи потенциала да предизвика продължителна нестабилност на Москва, отслабвайки нейните външнополитически (включително военни) възможности. То може теоретично да се разглежда и като елемент от план за дестабилизиране на ислямските райони на Кавказ и на съюзните с Русия държави от Централна Азия. А украинският конфликт и противоборството между власт и опозиция в случая стават само удобен фон за онези, които преследват свои планове в условията на нарастваща несигурност в света. /БГНЕС