Руското разузнаване е с повишена активност в Европа

Руското разузнаване засили своята активност в Европа, пише вестник «Комерсант». От тази дейност на руските служби са обезпокоени основно Германия, Швеция и балтийските страни.  Ръководителят на Федералната служба за защита на конституцията на Германия Ханс-Георг Маасен заяви, че Службите за външно разузнаване на Русия в последно време търсят пътеки към германски служители на държавни агенции, фондове и компании, които разполагат със «специална или секретна» информация.

Значителната активизация на руските служби в последно време, бе забелязана и в балтийските страни. Според информацията на Службите за сигурност на Литва, руските разузнавачи са активирали своята дейност, като действат под прикритие на посолства и търговски представителства на РФ във Вилнюс и руското консулство в Клайпед. Същите опасения имат и властите в Естония.

Експертите предполагат, че опасенията на европейските страни могат да се окажат не безпочвени, но така и трябва да бъде. Все пак Русия се намира в състояние на външен конфликт. В същото време, западните спецслужби също усилиха интензивно наблюдение на Русия, но те използват основно технически средства.