Руското правителство с първи стъпки по замяната на всички свои Windows компютри със собствена Linux дистрибуция

Microsoft Windows е най-използваната операционна система в Руската федерация, но е силно критикувана за намесата в неприкосновеността на личния живот. Русия не желае да заплаща повече за чужд софтуер и с цел осигуряване на информационна безопасност, постепенно ще премине към използването на Linux дистрибуция, съобщи kaldata.com.

По време на конференцията „Информационна Русия – територия за диалог“ в Санкт Петербург бе представен план за преминаване на руската държавна корпорация „Ростех“ от ОС Windows към руската операционна система Astra Linux с висока степен на информационна защита. До 2019 година, 50% от инфраструктурата и бизнес-приложенията трябва да бъдат прехвърлени към тази Linux дистрибуция.

Държавната корпорация възнамерява по този начин рязко да подобри информационната сигурност на своите предприятия и да намали разходите за закупуване на скъпи чуждестранни лицензи.

Преминаването към Astra Linux започва от холдинга „Вертолетите на Русия“, в който по-късно ще бъде използвана дистрибуцията Astra Linux Special Edition, която сега се използва от руските военни и осигурява защита на ниво държавна тайна.

Освен това, държавната корпорация се отказва и от хардуера и софтуера на Cisco и го заменя с руски аналози. Това са комутаторите и мрежовото оборудване „Булат“.