Руското министерство на отбраната ще закупи най-малко 50 нови Ту-160

Министерството на отбраната на Русия ще закупи не по-малко от 50 нови стратегически бомбардировача Ту-160 „Бял лебед“, след като производството им бъде възобновено. Това заяви пред журналисти главнокомандващият ВВС на РФ генерал-полковник Виктор Бондарьов, предаде РИА Новости.

По-рано руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви за необходимостта от възобновяване на производството на стратегическите ракетоносци Ту-160 (според класификацията на НАТО – BlackJack).

„Ще бъдат закупени, за да се възстановят всички разходи, които ще бъдат изразходвани за производството му, не по-малко от 50 самолета“, заяви Бондарьов.

Той отбеляза още, че решението за възобновяването на производството на Ту-160М е прието и промишлеността е „потвърдила възможностите си“ – това, по неговите думи, „има немаловажно значение“.

Генералът не уточни кога именно ще започне строителството на новите Ту-160.

Стоящите на въоръжение на ВВС на РФ Ту-160 в момента се модернизират, заменя се на практика цялото бордово радиолокационно и навигационно оборудване. Както се очаква, до 2020 г. във ВВС на РФ ще постъпят повече от десет модернизирани „Бели лебеди“. Според оценка на Шойгу, Ту-160 е „уникална машина, изпреварила времето с няколко десетилетия, която и до днес не използвала в пълна степен заложените в нея конструктивно възможности“.