Руското министерство на отбраната съобщи за въздушните удари през нощта по ИД в Сирия

През изминалата нощ Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия са атакували четири обекта на „Ислямска държава“ в Сирия. Извършени са осем излитания на Су-24М и Су-25, съобщи представителят на министерството на отбраната на РФ Игор Конашенков.

„През нощта са нанесени удари по четири обекта на „Ислямска държава“. Извършени са осем полета на фронтови бомбардировачи Су-24М и щурмови самолети Су-25“, заяви Конашенков.

„През деня са извършени над 20 полета и са бомбардирани осем обекта на терористичната групировка ИДИЛ. В бомбардировките участваха самолети СУ-24М и Су-25, преминали през пълна модернизация и разполагащи с най-новите системи за точно прицелване“, заяви генералът.

Освен това, ВКС на Русия са унищожили щаб на терористите, склад с боеприпаси в Идлиб, команден пункт до град Хама и завод за подготовка на взривове в северната част на Хомс.

„Унищожени са щаб на терористичните формирования и склад с боеприпаси в Идлиб, както и команден пункт до град Хама“, разказа Конашенков.

„От прякото попадение на авиационна бомба бе изцяло унищожен завод за подготовка на взривове и боеприпаси в северната част на Хомс“, отбеляза той, като подчерта, че „именно там са подготвяни коли-бомби, които след това терористите използват за провеждането на терористични актове“.

Генералът коментира нощната снимка на въздушните удари, като отбеляза, че тя е заснета с помощта на безпилотни летателни апарати в района на Идлиб и Ел-Латамн. „Виждате резултатите от използването на самолетите Су-25 по командния пункт на терористичната групировка в ненаселената зона в Ел-Латамн“, заяви Конашенков пред журналисти.

По думите му, добре укрепената бетонна сграда е унищожена от прякото попадане на фугасни авиобомби ФАБ-500. При това, разположените в близост постройки не са пострадали.

„В резултат на това командният пункт на терористите от едно от подразделенията на групировката ИДИЛ в този район е унищожен“, поясни представителят на руското министерство на отбраната.

ВКС на Русия активно използват средства за космическо разузнаване и дронове за получаване на данни за местонахождението на терористите, както и за резултатите от атаките, съобщи още Конашенков.

Освен това, РФ е организирала тясно взаимодействие с Иран и Ирак чрез международния информационен център в Багдад, където Русия е представена от генерал-лейтенант Кураленко.

По думите на представителя на министерството, над 50 самолета и вертолета влизат в състава на авиационната група на Въздушно-космическите сили на Русия, нанасяща въздушни удари по обекти на международната терористична групировка ИД в Сирия. „Авиационната група бе разгърната в кратки срокове. Бяхме в състояние да направим това, тъй като основните запаси и боеприпаси са в пункта за материално-техническо обезпечаване в Тартус. Оставаше само да пребазираме авиацията и да доставим известно оборудване“, заяви представителят на руското министерство на отбраната.

От ведомството съобщиха още, че батальон на морската пехота охранява авиобазата в Сирия, където бяха разположени руските военновъздушни сили. Авиобазата „Хмеймим“ се намира в района на Латакия.

„Нашата авиационна база се осигурява изцяло с материално-технически средства от Руската федерация. Местните власти оказват помощ в осигуряването на базата на плодове и зеленчуци“, добави представителят на министерството на отбраната на РФ.

Видео на въздушните удари на РФ през нощта срещу ИД в Сирия