Руското министерство на отбраната: Русия ще отвърне на ПРО на САЩ с адекватни мерки

Министерството на отбраната на Русия ще предприеме адекватни мерки от военно-технически характер в отговор на разполагането на противоракетната отбрана (ПРО) на САЩ в Европа, заяви в четвъртък пред журналисти заместник-министърът на отбраната Анатолий Антонов, предаде РИА Новости.

„Това само потвърждава най-лошите ни опасения срещу коя страна са насочени тези планове, , а именно срещу Руската федерация. Министерството на отбраната ще предприеме адекватни мерки от военно-технически характер“, каза Антонов.

Той поясни, че по-рано САЩ са се позовавали на развитието на ядрената програма на Иран, срещу която планираха разгръщане на ПРО.

„Проблемът с ядрената програма на Иран е разрешен, всички се убедиха в мирния й характер. Но никакви заявления по повод разгръщането на ПРО в Европа не последваха“, съобщи той.

Антонов отбеляза също, че Русия в никакъв случай няма да допусне отслабване на националните й Въоръжени сили и ще разполага оръжия в зависимост от плановете за военно строителство на другите страни. Той напомни, че САЩ и до сега държат свое ядрено оръжие в Европа, докато цялото ядрено оръжие на Русия се намира на нейна територия.