Руското министерство на отбраната: На всички е известно как САЩ защитават „жизненоважните си интереси”

Събитията във Виетнам, Афганистан, Югославия, Ирак и Либия показаха на цял свят как САЩ защитават своите „жизненоважни интереси”. Това заяви в понеделник първият заместник-министър на отбраната на Русия Аркадий Бахин.

„Имаме ли в настоящия момент основания да твърдим, че опасност от война, в това число пълномащабна, не съществува? На цял свят е обявено, че Прибалтика, Украйна, Кавказ, републиките от Средна Азия и Казахстан за САЩ са жизненоважни региони. Какво е това жизненоважни интереси на САЩ и как постъпват те,…ние знаем много добре: Виетнам, Афганистан, Югославия, Ирак, Либия”, каза Бахин по време на пресконференция, посветена на 100-годишнината от създаването на ПВО на Русия.

Заместник-министърът напомни, че „НАТО се разширява и плътно се приближава до границите на Русия”.

„В балтийските държави с помощта на САЩ  е създаден център за контрол на въздушното пространство и е поставена на дежурство мощна радиолокационна система (РЛС), което открива възможност за използването от ВВС на САЩ на бившите съветски летища. В Полша се готвят за приемане на американски войски за подготовка на стартови позиции под американската ПРО”, отбеляза още Бахин.

Според него, „не се нуждае от коментар” това, че бази на САЩ се появиха в Таджикистан, Киргизия и Узбекистан, учения се провеждат край бреговете на Украйна и Балтика, а в небето над Грузия лети самолетът AWACS.