Руското министерство на отбраната нарече медиен пълнеж информацията за гибелта на мирни жители в Сирия

Поредният медиен пълнеж за мирните сирийци, които уж са загинали при ударите на руската авиация, е дело на регистрираната в САЩ организация „Сирийско-американско медицинско дружество“, което няма нищо общо с медицината. Това заяви пред журналисти официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, предаде РИА Новости.

„Ние внимателно следим и анализираме подобни медийни пълнежи. Преди всичко е необходимо да се поясни какво представлява самото „Сирийско-американско медицинско дружество“. Към медицината, както и към докторите, дадената организация, регистрирана в американския щат Илинойс, има отношение не повече, отколкото ИДИЛ има към международното скаутско движение“, каза Конашенков.

Той отбеляза, че от момента на създаването й през 2012 г. тази организация се е използвала най-вече за публикуване на „доказателства“ за използването срещу сирийската опозиция на химическо оръжие.

„Когато се изясни обаче, че всички тези „доказателства“ са лъжа, кантората тихо се оттегли. Истинското предназначение на подобни структури е да правят обезличени информационни пълнежи за последващото им подемане от назначените медии“, подчерта генералът.

„Забележете, че по такава схема работят и други подобни кантори, които станаха известни с това, че ни обвиняваха в бомбардиране на мирното население още седмица преди да започнат полетите на руската авиация в Сирия“, припомни той.

Конашенков още веднъж подчерта, че „преди да бъде унищожен пункт на терористите, информацията се проверява не един ден и по няколко канала“.

„И само когато получим стопроцентова сигурност за целта, авиацията нанася удар по инфраструктурата на ИДИЛ със съответния високоточен боеприпас“, каза генералът.