Руското министерство на отбраната нарече провокация изпитанията на ядрената бомба в САЩ

Министерството на отбраната на Русия не изключва, че САЩ са изпитали атомната бомба за отработване на възможността за използването й със самолети на НАТО, разположени в Европа, съобщи РИА Новости.

Както заяви в понеделник пред журналисти заместник-министърът на отбраната на РФ Анатолий Антонов, атомната бомба В61-12, която премина изпитания на 1 юли в Невада, представлява бомба с двойно предназначение и може да бъде както елемент от стратегическите настъпателни въоръжения, така и нестратегическо ядрено оръжие, използвано от самолети на тактическата авиация.

„Особеност на проведеното изпитание е фактът, че тя се използването в качеството на носител на ядрено оръжие на изтребителя-бомбардировач F-15E. Това дава основание да предположим, че състоялото се изпитание е проведено с цел отработването на възможност за използване на атомната бомба В61-12 с изтребители-бомбардировачи на НАТО, разположени в Европа“, отбелязва Антонов.

По неговите думи, изпитанието на САЩ на ядрената бомба е безотговорно, изпраща тревожни сигнали и носи „откровено провокативен характер“.

„Действията от американска страна в днешната ситуация носят откровено провокативен характер и са в разрез със заявленията на Вашингтон за стремеж към пълно ядрено разоръжаване“, отбелязва още той.