Руското министерство на отбраната за пръв път публикува снимки на най-новата военна техника

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин нарече красавец новият танк Т-14 „Армата“.

„Екипажът е защитен от мощна броня, а цялото оръжие е в необитаемо бойно отделение. Красавец“, написа Рогозин на страницата си в Twitter.

Главната особеност на Т-14 „Армата“ е необитаемата кула – екипажът управлява оръдието дистанционно, намирайки се в изолирана бронирана капсула. Машината е оборудвана с уникална радиолокационна станция, която може едновременно да контролира до 40 наземни и 25 въздушни цели в радиус до 100 км.

Министерството на отбраната на Русия публикува на официалния си сайт и в социалните мрежи снимки на най-новите и перспективни образци на военна техника, които ще участват на Парада по случай Деня на Победата на 9 май. Сред тях, освен „Армата“ са:

„Курганец-25“ – първата руска лека бронирана машина, при която екипажът ще бъде отделен от модула с въоръжението и боеприпасите. Тя е оборудвана с модулна защита, която може да бъде променяна в зависимост от изпълняваните задачи. Бронята на „Курганец-25“  е допълнена от нов комплекс за активна защита и е способна да издържи на танкови бронебойни снаряди.

Бронетранспортьорът „Бумеранг“ в перспектива ще се превърне в основа на сухопътните войски на РФ, заменяйки разпространения досега БТР-80.

Самоходната артилерийска установка „Коалиция-СВ“ няма аналог в света. Тя е предназначена за поразяване на жива сила на противника, военна техника и фортификационни съоръжения. „Коалиция-СВ“ е оборудвана с автономен агрегат за електрозахранване, средства за осигуряване на комфорт за екипажа, системи за спътникова навигация, скрито предаване на данни и връзки и ефективни системи за визуализация на информацията за екипажа. Установката е способна да поразява цели на разстояние до 70 км.

Противотанковият комплекс „Корнет-Д“ е дълбока модернизация на комплекса „Корнет“, стоящ на въоръжение от 2009 г. В „Корнет-Д” се използва прицелна оптико-електронна система с телетопловизионен прицел с телевизионни камери и топловизьор от трето поколение, с вграден лазерен далекомер и лазерен канал за насочването на ракетите. Комплексът е способен да унищожава огневи точки и авиация на противника, да стреля по една цел с две ракети и да пробива броня с дебелина 1300 мм.

Във военния парад на Червения площад в Москва а 9 май ще участват над 16,5 хил. военнослужещи. Ще бъдат демонстрирани 194 единици военна техника и 143 хеликоптера и самолета.

Както заяви по-рано руският министър на отбраната Сергей Шойгу, парадът по случай 70-тата годишнина от края на Великата Отечествена война в Москва ще бъде най-мащабният в съвременната руска история. Основната част от техниката, която ще бъде показана на 9 май е съставена от съвременни образци, които никой не е виждал досега.

Преминаването на механизираната колона ще открият исторически парадните танкове Т-34 и самоходната артилерийска установка СУ-100.

В състава на механизираната колона ще преминат самоходните гаубици  „Мста-С“ и най-новата „Коалиция-СВ“, ракетният комплекс „Искандер“, бронираните автомобили „Тигр“ и „Тайфун“, бронетранспортьорите БТР-82А, танковете Т-90, зенитните ракетни комплекси за противовъздушна отбрана „БУК-М2“, „Тор-М2У“, зенитните ракетно-пушечни комплекси „Панцирь-С1“ и пусковите установки за зенитната ракетна система С-400 от войските от Въздушно-космическата отбрана.

За първи път на Червения площад ще бъдат представени най-новите модели въоръжение на Въздушно-десантните войски БМД-4М и многоцелевият бронетранспортьор „Ракушка“, както и подвижният грунтов ракетен комплекс на Ракетните войски със стратегическо предназначение „Ярс“.

Също така в състава на механизираната колона ще влязат и перспективните модели на бронетехниката, създадени на базата на „Армата“, „Курганец“ и „Бумеранг“.

Парадът ще завърши с преминаването в параден строй на авиацията на Военно-въздушните сили на Русия. В него се представени хеликоптери и самолети от армейската, военно-транспортната и далечната авиация, включително и вертолетите Ми-35, „Ансат-У“, Ми-28Н, изтребителите Су-30, Су-35, Як-130 и бомбардировачите Су-34, Ту-22М3, Ту-95 и Ту-160.

1 2 3 4 5 6