Руското външно министерство обясни поканата на Турция на заседанието на ОЧИС

Москва като организатор е била длъжна да покани турският външен министър Мевлют Чавушоглу на заседанието на съвета на министрите на външните работи на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (СМВнР ОЧИС), заяви официалният представител на МВнР на РФ, предаде РИА Новости.

„На заседанието са поканени ръководителите на външнополитическите ведомства на всички държави, участващи в работата на организацията, страните-членки и наблюдателите. Мога да кажа, че съответната покана за 34-тото заседание на СМВнР ОЧИС е изпратена до турския външен министър. Това е задължение на Русия в качеството й на председателстваща страна“, заяви Захарова на брифинг в четвъртък.

По-рано зам.-външният министър на РФ Василий Небензя съобщи, че Москва е готова да проведе двустранни преговори с Чавушоглу, ако той приеме да участва в заседанието.

„Ние не бягаме от никого, не се крием. Разговаряме с всички и в този смисъл сме отворени за всякакви разговори“, подчерта той.

Организацията за черноморско икономическо сътрудничество обединява страните от региона на Черно море и Балканския полуостров. Щаб-квартирата на организацията се намира в Истанбул.

Русия заема поста председател на ОЧИС в периода 1 януари до 30 юни 2016 г.

Съвещанието на външните министри на страните в организацията ще се проведе на 1 юли в Сочи.