Руското военно министерство ще сформира отново легендарната „чеченска дивизия“

Министерството на отбраната на Руската федерация взе решение да сформира отново в Чеченската република 42-ра гвардейска моторизирана пехотна дивизия (42 МПД), съобщава вестник „Известия“.

През 1914 г. на доброволен принцип е създадена Кавказката туземна конна дивизия, по-известна като Дивата дивизия. След Октомврийската революция (1917 г.) тя е разформирована, но по време на Втората световна война е възстановена „чеченската дивизия”. След войната тя си сменя номерацията и се превръща в 42-ра гвардейска мотострелкова дивизия, запазила славните традиции на своите бащи и деди. Отново разформирована през 1992 г. и възродена през 1999 г., базирана за постоянно в Чечня, напълно окомплектована с кадрови войници в четири мотострелкови полка и един артилерийски полк.

Подразделенията на 42-ра МСД участвали в антитерористичната операция в Чечня. После изиграли важна роля в боевете в Грузия през 2008 г. Дивизията изминала за денонощие над 300 км по планински серпентини от Чечня в Южна Осетия, преодоляла Рокския тунел и от ход влязла в бой с грузинските сили, овладяла Цхинвали и Гори…

Дивизията отново била разформирована през 2009 г., от нея създали три отделни бригади, които оказвали помощ на местните власти при провеждане на контратерористични операции.

Възродена отново дивизията получила нова типично военна задача по предназначение – да прикрива държавната граница, а в случай на война да удържи настъплението на противника, а после да го разгроми с контраудар. За тази цел тя трябва да е многочислена и с тежко въоръжение, за да може със своите ресурси да бъде по-автономна и да решава широк кръг задачи както в отбрана, така и в настъпление.

Съгласно информацията, с която разполага редакцията, дивизията ще бъде окончателно оформена в рамките на следващата година.