Руски учени ще вземат биопсия от китове на Камчатка

Руски учени ще вземат материал за биопсия от сиви китове на Камчатка, за да оценят състоянието на тяхното здраве и равнището на радиация в техните места за обитаване, съобщи камчатската агенция по туризъм.

Съобщението уверява, че вземането на материала не представлява опасност за живота и здравето на китовете. Изследването ще позволи да се получи информация за налични заболявания, да определи техния генотип и да установи родствените връзки, да се разберат взаимовръзките между миграциите на популациите в Световния океан.

Ще стане възможно в резултат на специални анализи да се определи химическия състав, равнището на радиация и наличие на соли на тежки метали в организма на животните, от които да се направят изводи за състоянието на околната среда в местата на обитаване.

Сивият кит е считан за едно от най-древните млекопитаещи – възрастта на вида е около 30 млн години. Сивите китове са запазили много признаци на далечните си сухоземни предци, придържат се към бреговете и се размножават в плитководни заливи. Сега ловът на китове е разрешен само на коренното население на Чукотка.