Руски учени създадоха ядрена батерия, която може да работи 50 години

Руските учени от Националния изследователски технологичен университет „МИСиС“ представиха прототип на ядрена батерия, която може да работи 50 години, пише kaldata.com.

Новите батерии се базират на изотопа никел-63. В официалната уеб-страница на института се казва, че батериите могат да работят непрекъснато в продължение на 50 години. Ядрените батерии ще се използват в кардио имплантите, космическите апарати за далечния космос и други.

Използва се нова технология за преобразуване енергията на бета-излъчването в електрическа енергия с помощта на пиезоелектрични монокристали, които с висока ефективност генерират променлив ток. Като източник на електрони в тази батерия се използва изотопа никел-63 с период на полуразпад 100 години, а неговото излъчване не оказва влияние върху живите организми.

Използват се импулсен метод за натрупване на заряда, с помощта на който до голяма степен се преодоляват ограниченията, предизвикани от твърде малката мощност на бета-волтаичните батерии. В импулсен режим, един елементарен бета-волтаичен елемент отдава мощност от 1 микроват на кубичен сантиметър. При малки мощности, батерията, съставена от тези елементи може да подава напрежение с мощност 10-100 нановата на кубичен сантиметър – достатъчна за осигуряване захранването на кардио имплант.