Руски учени създават „летящ“ автомобил

В Русия започва  конкурс, целта на който е да излъчи най-добрата концепция за летяща кола, предназначена за вертикално или свръхкратко излитане. С проекта се занимава водещият консултант от направлението за физико-технически изследвания Ян Чибисов, предададе РИА Новости

„Проблемът е в това да направим летателен апарат, който да може да се управлява от обикновените шофьори на автомобили. Новият апарат няма да е автономен, но ще има такава система за кацане и излитане. Той ще превозва хора и товари до 1000 килограма и ще може да излита и каца на площадка с размери 50 на 50 метра“, разказва още Чибисов. По неговите думи, това е свръхзадача, но в Русия има специалисти, които могат да се справят с нея.

Победителят в конкурса ще бъде обявен на 28 април тази година, като той ще получи финансиране от 3 млн. рубли за 12 месеца. Към момента подобни летящи коли вече не са само в сферата на фантастиката, но все още няма серийно производство. В напреднал стадий е словашката AeroMobil, като и гиганта Airbus заяви, че се занимава усилено с разработката на серийна летяща кола.