Руски учени откриха тайна нацистка база от II световна война в Арктика

Руски изследователи откриха в Арктика тайна нацистка база, изоставена по време на Втората световна война, съобщи Регнум Мистериозното място е разположено на отдалечения остров Земята на Александра на руска територия, на над 960 км от Северния полюс. Базата, създадена през 1942 г., след като Адолф Хитлер нахлува в СССР, е кръстена „Шацграбер“ или „Търсач на съкровища“.

Руските учени са открили запазени руини от бункери, документи и други артефакти. Открити са почти 500 артефакти, включително боеприпаси, военна техника и лични вещи. Също така сред тях са намерени и метеорологични обекти, което не е изненадващо, тъй като много нацистки бази в Арктика са били метеорологични станции. Вещите, изработени от метал, са замразнали, но тези, направени от пластмаса и кожа все още показват свастиките по тях. Германците са оставили артефактите след себе си, когато бягат на остров Александра – на 1000 мили от Северния полюс.

Предполага се, че по разпореждане на Хитлер тук през 1942 г. е изградена метеорологична станция, а през 1944 г., след като един от обитателите ѝ заболял тежко, след като ял месо от бяла мечка, станцията била изоставена.

bf16db08bd539357dd3f5e37f1bddcc6
Удивителната находка на руските учени предстои да бъде изучена подробно.