Руски учени откриха лекарство за борба с Алцхаймер

Учените от Далекоизточния федерален университет (ДВФУ) разработиха ново лекарство за лечение на  Алцхаймер. Клиничните проучвания на препарата се планира да започнат пред 2016 г., съобщават от вуза.

„Изследователите от ДВФУ успяха да получат уникално вещество, чиято структура все още не се разгласява, но е известно, че подобен род средства се използва при лечението на сърдечносъдови заболявания за намаляване на тромбообразуването“, се казва в съобщението.

Учените открили, че веществото способства разпадането на амилоидните плаки в главния мозък. Според една от хипотезите именно натрупването на бета-амилоид е причината за болестта на Алцхаймер, а натрупването на тези плаки води до нарушаване на паметта, вниманието и други когнитивни способности. При лабораторните изследвания на животни и клетъчни структури, учените от ДВФУ получили данни, че количеството амилоид намалява – напълно вероятно е това лекарство да облекчи живота на страдащите от Алцхаймер.

В момента екипът на ДВФУ провежда допълнителни клинични тестове на препарата. Работата се провежда в рамките на федералната програма „Развитие на фармацевтичната и медицинската промишленост“ („Фарма – 2020“), съвместно с Научноизследователския институт за химическо разнообразие към Центъра за високи технологии „ХимРар“ – световен лидер в областта на разработването на лекарства. „Прототип на таблетката“ учените очакват да получат до края на 2016 г.

По-нататъшните изследвания ще се проведат едновременно в ДВФУ и „ХимРар“. До този момент в Научноизследователския институт по химическо разнообразие активно е изработвано необходимото вещество, но вече през февруари те ще предадат на учените от ДВФУ тези проби, за да могат да започнат тестове върху лабораторни животни.

Болестта на Алцхаймер е дегенеративна болест на мозъка, изразяваща се в постепенна загуба на паметта. Според статистиката, след диагностицирането на болестта на Алцхаймер, обикновеният човек живее около седем години, а едва 3% от пациентите се успяват да живеят 15.