Руски Ту-95 патрулираха над Атлантическия океан

Два руски стратегически бомбардировача Ту-95МС от авиобазата Енгелс успешно изпълниха задачите по въздушно патрулиране над неутрални води, предаде ТАСС. „Маршрутът на полета премина над неутрални води в района на акваторията на Баренцово и Норвежко море от Атлантическия океан. Екипажите на Ту-95МС изпълниха зареждане във въздуха от самолетите-цистерни Ил-78. Продължителността на полета бе над 15 часа“, съобщи началникът на управлението на пресслужбата и информацията към руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.

По маршрута си самолетите от Далечната авиация са били съпроводени от изтребителите-прехващачи МиГ-31 от ВВС на Русия. „На отделни етапи от маршрутите патрулиранията на екипажите от Далечната авиация бяха съпровождани от самолети от ВВС на Великобритания Typhoon и F-16 на Дания“, отбеляза Конашенков.

В рамките на плановата подготовка пилотите са изпълнили въздушно патрулиране в акваторията над неутралните води на Арктика, Атлантическия океан, Черно море, Тихия океан от базови и оперативни летища. Полетите се изпълняват в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води, без да се нарушават границите на други държави.

По-рано от министерството на отбраната на Великобритания съобщиха, че британските изтребители Typhoon са били вдигани във въздуха заради появата на двата руски стратегически бомбардировача в международното въздушно пространство в близост до територията на кралството.

Министерството на отбраната на Русия в отговор заяви, че руските самолети са изпълнявали плановите си полети в близост до Великобритания и не са нарушавали границите на страната. „Просто при тях това се нарича прехващане, а при нас – съпровождане, това е нормална световна практика“, уточни генерал-майор Конашенков.